Awake Percussion & Tölöläb: Ajamana

Tapahtuman esittely

Ajamana on tulosta kolmen tahon tarkoituksellisesta törmäämisestä. Kunnianhimoiset kokoonpanot Tölöläb ja Awake Percussion tilasivat yhteisteoksen ihailemaltaan säveltäjä Juhani Nuorvalalta, joka pyysi heitä osallistumaan teoksen muokkaamiseen. Kokoonpanojen osuus ei siis rajoitu teoksen esittämiseen vaan ulottuu improvisoinnista ohjelmoimiseen.

Tölöläb on tuonut yhteistyöhön yllätyksellisyyttä, puupuhaltimia ja elektroniikkaa. Awake Percussion on antanut tinkimättömän asenteensa ja lyömättömän lyömäsoitintaitonsa. Laaja-alainen säveltäjä itse lupaa ”sähköisiä rytmejä, pehmeitä ambient-maisemia ja mikrotonaalisia korvamatoja”.

Kolmea tahoa yhdistää valmius kokeiluihin, joista Ajamana on elävä esimerkki. Tarkoituksellisesta törmäyksestä on syntynyt enemmän kuin osiensa summa.

Sävellys: Juhani Nuorvala

Awake Percussion, lyömäsoittimet
Jerry Piipponen
Lauri Pekkarinen
Petteri Kippo
Walter Witick

Tölöläb, puhaltimet ja elektroniikka
Turkka Inkilä, huilu
Saku Mattila, oboe
Taavi Oramo, klarinetti
Antti Salovaara, fagotti
Valtteri Mustalahti, valosuunnittelu

Esityksessä on seisova katsomo.

“Neljännesvuosisata sitten innostuin kovasti elektronisesta tanssimusiikista ja ammensin siitä aineksia ja energiaa sävellyksiini kuten radiofonia Tiksu, Klarinettikonsertto ja -concertino sekä Beat Routes sähkörummuille ja lyömäsoittimille.

Minulle on suuri ilon aihe, että taitavimmat ja luovimmat nuoret muusikkomme tuntevat ja arvostavat näitä kappaleita ja myöhempiä tekemisiäni ja että he ovat tilanneet minulta laajan teoskokonaisuuden. Tölöläbin puhaltimet, syntetisaattorit ja elektroniikka sekä Awake Percussionin lyömäsoittimet antavat minulle innoittavan tilaisuuden palata taas sähköisten rytmien maailmaan, unohtamatta toki oivallisia mahdollisuuksia maalailla pehmeitä ambient-maisemia tai sepittää mikrotonaalisia korvamatoja.

Mutta ennen kaikkea Ajamana on yhteistyö – ei vain sinä tavanomaisessa mielessä, että muusikot antavat säveltäjälle soivaa ja sanallista palautetta syntymässä olevan teoksen nuottiluonnoksista, vaan siinä syvemmässä merkityksessä, että Töläläbin ja Awaken muusikot osallistuvat musiikin muotoiluun, soitinnukseen, äänisuunnitteluun, ohjelmointiin, improvisointiin ja visualisointiin samaan tapaan kuin rytmimusiikissa bändien levyillä ja studioissa usein tapahtuu, ja samoin kuin on laita niissä yhteistöissä, joista olen vuosikymmenten varrella saanut nauttia mm. teatterissa ja elektronimusiikkistudiossa. Kun tämän super-oktetin jäsenet ehdottivat, että säveltäisin heille ison kokonaisuuden, en ajatellut ainoastaan sitä, että pääsen kirjoittamaan partituurin neljälle puupuhaltimelle ja suurelle määrälle lyömäsoittimia ja elektroniikkaa, vaan ennen kaikkea sitä että saan osallistua musiikin tekemiseen yhdessä tämän ryhmän kanssa.”

– Juhani Nuorvala

Kategoriat

Klassinen ja nykymusiikki

Kartta

Esteettömyys

Tanssin talon esteettömyystiedot »

Tapahtuman tiedot

 • Aika:

  • to 17.8.2023 18:00

  • to 17.8.2023 20:00

  • pe 18.8.2023 18:00

  • pe 18.8.2023 20:00

  • Kesto: 60 min

 • Osoite:

  Tanssin talo, Pannuhalli
  Kaapeliaukio 3
  00180 Helsinki

 • Liput:

  35 / 24,50–32 € (Lippu.fi)

  Osta liput

Sinua saattaa kiinnostaa