Dumari ja Spuget & Blosarit – Tuomari Nurmion lauluja sodasta ja diktatuurista Salonen-Gustavson-Gröhn

Tapahtuman esittely

Tuomari Nurmio on suomalaisen rockmusiikin keskeisimpiä biisintekijöitä ja vaikuttajia. Vuonna 1979 uransa aloittaneen Tuomari Nurmion hahmo on paradoksien täyttämä: korkeakirjallinen kapakkasoittaja, perfektionisti ja boheemi, lakimieheksi opiskellut katupoika Kalliosta, stadin slangin taitaja, joka on kotonaan Pohjanmaan puukkojunkkareiden maailmassa. Omaperäinen ja alkuvoimainen blueskitaran taitaja, joka voi tarvittaessa heittäytyä suuren kokoonpanon solistiksi tulkitsemaan iskelmää tai tangoa. Tuomari voi olla ankara Dumari, mutta myös lohdun ja rakkauden sanoilla on hänen laulukirjoissaan paikkansa.

Tuomari Nurmio on läpi uransa kirjoittanut myös monia laulua sodan ja diktatuurin julmuudesta. Putinin Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan näiden valitettavan ajankohtaisten laulujen esittäminen tuntui jälleen ajankohtaiselta. Huvilan erikoisillassa Dumari avaakin laulukirjansa kohdasta sota ja diktatuuri ja esittää näitä painavia lauluja yhdessä Blosarit-puhalllinryhmän kanssa varustetun Spuget-yhtyeensä kanssa.

He näkevät vain sen mitä heille näytetään
Ja kuulevat korvissaan rukouksen
Tykinruoka marssii sinne minne käsketään
Kaulassaan pienet hopeaiset taivaan avaimet

Heitä valvotaan, vainotaan ja ilmiannetaan
Heidät saadaan uskomaan suureen johtajaan
Heidät opetetaan rakentamaan omat vankilansa
Ja pakotetaan kaivamaan omat hautansa”

– Tuomari Nurmio – Hullu puutarhuri 

Spugeissa vaikuttavat Dumarin lisäksi Make Hillilä, rummut, Tuomo Prättälä, koskettimet, Jape Karjalainen, kontrabasso ja Miikka Paatelainen, kitara. Blosarit ovat yhtä kuin Juho Viljanen, pasuuna ja tuuba, Janne Toivonen, trumpetti ja Antti Hynninen, saksofonit.

Illan avaa hammondtaiteilija Kalle Salonen, joka nousee Huvilan lavalle kolmen Hammondin kokoonpanolla. Salosen kanssa Hammondeja soittaa kaksi pitkän linjan konkaria: Wigwam-yhtyeestä tuttu Jukka Gustavson ja J. Karjalaisen bändissä soittava Pekka Gröhn. Yhdessä he muodostavat uuden kokoonpanon nimeltä Salonen-Gustavson-Gröhn. Huvilan lavalle nousevat myös Salosen luottopuhaltajat Antero Priha ja Panu Syrjänen, rumpali-tuottaja Hannu Pikkarainen sekä basisti Teuvo Merkkiniemi. Luvassa on ennenkuulumaton kattaus groovaavaa rytmimusiikkia suurella urkusoundilla.

Uudessa projektissaan Salonen toteuttaa unelmaansa ja säveltää tilaustyönä uutta musiikkia kolmelle Hammondille. “Kyllä se on komee juttu pistää kolme Hammond-urkua läjään ja lavalle Juhlaviikoille. Siinä on vähän sellasta historian meininkiä. Tää on siinäkin mielessä hyvä juttu, että enää ei varmaan kukaan tuu sanomaan, että Kalle laita nyt se volume hiljemmalle tai älä nyt soita sitä hammondia!”, Salonen kommentoi.

Sävellystyö on tilaustyö, jonka Salonen toteuttaa uudessa OAF Akatemia -taideohjelmassa. Salosen unelmaa lähtee toteuttamaan myös pitkän linjan musiikkituottaja ja multi-instrumentalisti Hannu Pikkarainen, joka toimii Salosen sävellystyön mentorina. “Kallella voi olla jotkut biisit valmiita, ja sitten niitä lähdetään työstämään yhdessä – osa taas sellaisia mitä tehdään enemmän kimpassa. Sävellystyö on sitä verkkojen laskua veteen ja verkkojen nostoa.. yhdessä katsomista, että mitä sinne on tullu ja siitä sitten äänittämistä. Nyt tehdään ensimmäistä kertaa musiikkia kolmelle hammondille, ja se tulee antamaan paljon rajoja, mutta myös vapauksia.”

Lisätiedot:

Ovet: 17.30
Salonen-Gustavson-Gröhn: 19.00
Dumari ja Spuget & Blosarit: 20.30

Osittain seisova katsomo, ei numeroituja paikkoja.
Huvilan ikäraja on 18 vuotta.

Kategoriat

Huvila

Kartta

Esteettömyys

-Tapahtumapaikalla esteetön kulku.
-Inva-WC.
-Induktiosilmukka.
-Katsomossa maadoitettu pistoke.
-Katsomossa on pyörätuolipaikkoja ja saattajat ovat tervetulleita ilman maksullista pääsylippua. Pyörätuolipaikat myydään Lippu.fi:n verkkokaupan, puhelinpalvelun ja lippukauppojen kautta. Puh. 0600 900 900

Tapahtuman tiedot

 • Aika:

  • su 20.8.2023 19:00

 • Osoite:

  Huvila
  Eläintarhantie 8
  00530 Helsinki

 • Liput:

  42 € (Lippu.fi)

  Osta liput

Sinua saattaa kiinnostaa