Helsingin kaupunginorkesteri & Tuomas Hannikainen: Sibeliuksen uusi Karelia

Tapahtuman esittely

Helsingin juhlaviikoilla kuullaan ennestään tuntematon versio Sibeliuksen Kareliasta. Kansalliskirjaston kokoelmista keväällä paljastunut Karelia-partituuri sisältää säveltäjän uudistaman Karelia-sarjan ja Karelia-alkusoiton – molemmat teokset kuullaan elokuussa Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa.

Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin ohjelma täydentyy Helsingin kaupunginorkesterin konsertilla, jossa kuullaan Jean Sibeliuksen uusi ja vastikään paljastunut versio Kareliasta. Konsertin johtaa kapellimestari ja musiikin tohtori Tuomas Hannikainen, joka tunnisti Sibelius-partituurin Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmista tänä keväänä. Partituuri sisältää Sibeliuksen uudistamat Karelia-alkusoiton ja Karelia-sarjan. Karelia on säveltäjän soitetuimpia ja rakastetuimpia teoksia Finlandian ja Valse Tristen ohessa. 

Hannikaisen mukaan keväällä paljastunut nuotti on poikkeuksellisen huolellisesti viimeistelty ja eroaa merkittävästi tähän asti tunnetusta Kareliaalkusoitosta ja -sarjasta: polyfonia on rikkaampaa, detaljit tarkempia, instrumentaatio täyteläisempää, tempot vaihtelevampia ja artikulaatiot elävämpiä. Alkusoittoon on lisätty myös  aivan uusia tahteja. 

Nuotti päätyi Kansalliskirjastoon Yleisradion tekemän käsikirjoituslahjoituksen mukana vuonna 2010, mutta sen todellista sisältöä ei ole aiemmin huomattu. Päiväämättömän partituurin varhaishistoria on kuitenkin yhä epäselvä. Sibelius sävelsi alkuperäisen Karelia-musiikkinsa vuonna 1893. “Aijon kirjoittaa uudelleen ne neljä satsia ja koettaa saada kustantajaa…”, Sibelius kirjoitti vaimolleen Berliinistä 2.9.1894. Selvityksessä onkin, liittyisikö esiin tullut versio Berliinin suunnitelmiin ja onko sitä esitetty aikaisemmin. 

Ennestään tuntematon Karelia kuullaan Helsingin juhlaviikkojen matineakonsertissa Helsingin yliopiston juhlasalissa lauantaina 26. elokuuta klo 15. Ohjelmaan sisältyy soiva esittely, jossa avataan partituurien sisältöjä. Konsertissa kuullaan myös toinen Sibelius-harvinaisuus: Hannikaisen vuonna 2018 löytämä Konserttialkusoitto, joka koetaan myöskin ensi kertaa elävänä konserttiesityksenä sitten 1900-luvun alun.

Helsingin kaupunginorkesteri
Tuomas Hannikainen, kapellimestari

Ohjelma:

Konserttialkusoitto
Soiva esittely – historiallisia kuvia
Karelian Konserttiversio 1894

Konsertin käsiohjelma »

Valokuvanäyttely:

Esityksen yhteydessä on mahdollisuus tutustua Fred Runebergin alkuperäisiin Sibelius-lasidioihin ja niistä tehtyihin vedoksiin. ”Fred Runebergin 1930-luvulla ottamat diat tulivat vuosia sitten sattumalta vastaani eräässä huutokaupassa. Ne vedostetaan valokuviksi konserttia varten ja ne ovat nyt ensi kertaa julkisesti nähtävissä. Ainakin osa kuvista lienee aihepiiriltään Sibelius-tuntijoille tuttuja”, Tuomas Hannikainen kertoo.

Kategoriat

Klassinen ja nykymusiikki

Kartta

Esteettömyys

Esteetön kulku. Lisätietoja esteettömyydestä »

Tapahtuman tiedot

 • Aika:

  • la 26.8.2023 15:00

  • Kesto: 75 min

 • Osoite:

  Helsingin yliopiston juhlasali
  Unioninkatu 34
  00170 Helsinki

 • Liput:

  40 / 28–37 € (Lippu.fi)

  Osta liput

Sinua saattaa kiinnostaa