Rimini Protokoll: Uncanny Valley

Kuva: Gabriela Neeb

Tapahtuman esittely

Rimini Protokoll: Uncanny Valley on osa Helsingin juhlaviikkojen, EMMA – Espoon modernin taiteen museon ja Espoon kaupunginteatterin yhteistä teossarjaa, jossa tutkitaan taiteen ja keinoälyn yhteyksiä.

Robotteja pidetään työkoneina, tehokkaina ja täsmällisinä tehtävien suorittajina. Tunnetason sekaannuksen välttämiseksi Saksassa käytettävät teollisuusrobotit eivät juurikaan muistuta ihmistä. Toisaalta Aasiassa on jo jonkin aikaa kehitetty ihmismäisiä robotteja, humanoideja, joita käytetään esimerkiksi hoivatyössä tai seksikumppaneina.

Ihmisen kaltainen ulkomuoto tekee koneiden hyväksymisen helpommaksi. Jos kone on kuitenkin liian ihmismäinen, alamme tuntea epätietoisuutta: mikä on ihminen, mikä on kone? Japanilaiset robotiikan tutkijat ovat kuvanneet tätä onttoa samankaltaisuutta termillä ’outo laakso’, englanniksi uncanny valley.

Muun muassa dokumenttiteatteriesityksistään tunnettu  Stefan Kaegi tekee Uncanny Valleyssa ensimmäistä kertaa yhteistyötä kirjailijan kanssa, muttei suinkaan näytelmää tilaamalla. Saksalainen näytelmäkirjailija Thomas Melle suostui toimimaan mallina hänestä tehtävälle replikalle, robottikaksoisolennolle.

Kun humanoidi ottaa kirjailijan paikan, kysymyksiä nousee väistämättä pintaan: mitä tapahtuu alkuperäiselle, kun kopio astuu esiin? Oppiiko alkuperäinen tuntemaan itsensä entistä paremmin tämän elektronisen kuplan sisällä? Ovatko kopio ja alkuperäinen keskinäisessä kilpailuasetelmassa vai tekevätkö he yhteistyötä?

Berliinissä vaikuttava taiteilijaryhmä Rimini Protokoll on perustettu vuonna 2000. Perustajajäseniä ovat Stefan Kaegin lisäksi kirjailija, ohjaaja Helger Haug ja teatterintekijä Daniel Wetzel.  Tuotanto tuotannolta kolmikko on laajentanut esityksen tekemisen tapoja ja tapaa luoda uusia perspektiivejä, joista tarkastella ympäröivää todellisuutta.

Rimini Protokoll kehittää näyttämöteoksensa, interventionsa, esitysinstallaationsa ja kuunnelmansa useimmiten yhdessä asiantuntijoiden kanssa, joiden toimintakenttä on muu kuin teatteri. Tämän lisäksi kolmikolla on tapana sekoittaa tiloja tai yhteiskunnallisia rakenteita teatterin muotojen kanssa. Useat heidän töistään ovat interaktiivisia ja tekniikalla leikitteleviä.

Ryhmän teoksia on nähty Suomessa aiemmin muun muassa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistossa.

Esitys on Espoon Kaupunginteatterin ohjelmistoa

Tekijät:

Konsepti, teksti & ohjaus: Stefan Kaegi
Teksti, keho, ääni: Thomas Melle
Laitteet: Evi Bauer
Animatroninen robotti: Chiscreatures Filmeffects GmbH
Silikonipään valmistus ja viimeistely, hiukset ja värjäys: Tommy Opatz
Dramaturgia: Martin Valdés-Stauber
Videosuunnittelu: Mikko Gaestel
Musiikki: Nicolas Neecke
Tuotanto: Rimini Protokoll / kiertue: Epona Hamdan
Valosuunnittelu / kiertue: Robert Läßig, Martin Schwemin, Lisa Eßwein
Ääni- ja videosuunnittelu / kiertue: Jaromir Zezula, Nikolas Neecke
Rimini Protokollin näytelmän on tuottanut Münchner Kammerspiele, yhteistyössä Berliner Festspiele – Immersion, donaufestival (Krems), Feodor Elutine (Moskova), FOG Triennale Milano Performing Arts (Milano), Temporada Alta – Festival de Tador de Catalunya (Girona) ja  SPRING Utrecht
Esitysoikeudet: Rowohlt Theater Verlag, Reinbek bei Hamburg

 

Kategoriat

Esittävät taiteet, More Than Human

Kartta

Esteettömyys

Lisätietoja esteettömyydestä »

Tapahtuman tiedot

 • Aika:

  • to 18.8.2022 18:00

  • to 18.8.2022 20:30

  • pe 19.8.2022 18:00

  • pe 19.8.2022 20:30

  • la 20.8.2022 15:00

  • Kesto: 1 h

 • Osoite:

  Espoon kulttuurikeskus, Louhisali
  Kulttuuriaukio 2
  02100 Espoo

 • Esityskieli:

  Englanti

 • Liput:

  29 / 26 / 15 € € (Lippu.fi)

  Osta liput

Sinua saattaa kiinnostaa