Universumin kaiut – Kaija Saariahon musiikki Dokumenttielokuva

Tapahtuman esittely

”Musiikki tuntui aluksi niin suurelta ja tärkeältä, että tuntui vaikealta ajatella, että pystyisin lisäämään siihen jotakin.”
– Kaija Saariaho

UNIVERSUMIN KAIUT -dokumenttielokuvassa käydään läpi säveltäjä Kaija Saariahon kypsyminen ujosta helsinkiläistytöstä maailman arvostetuimmaksi nykysäveltäjäksi. 1970 ja 1980-luvuilla Saariaho oli poikkeus ainoana naisena säveltäjäopiskelijoiden joukossa niin Suomessa kuin Ranskassakin. Kun Suomi alkoi 80-luvulla ahdistaa, Saariaho lähti jatko-opintoihin Saksaan Freiburgiin ja sieltä Pariisiin IRCAM:iin, jossa tapasi tulevan aviomiehensä Jean-Baptiste Barrièren ja perusti tämän kanssa perheen Pariisiin.

Saariahon ensimmäisestä oopperasta Kaukainen rakkaus tuli heti kansainvälinen menestys v. 2000. Kun ooppera esitettiin New Yorkin Metropolitanissa v. 2016, oli se sataan vuoteen kolmas naissäveltäjän luoma teos talon historiassa. Kun Saariahon viimeisin ooppera, Innocence, sai ensi-iltansa Ranskassa Aix-en-Provencessa kesällä 2021, New York Times valitsi Saariahon vuoden tärkeimmäksi nykysäveltäjäksi. Libreton oopperaan kirjoitti Sofi Oksanen ja dramatisoi ohjaaja, dramaturgi Aleksi Barrière. Teosten ohella dokumentti seuraa Saariahon lahjakkaiden perheenjäsenten keskinäistä yhteistyötä sen eri muodoissa. Saariahon tapaturma Japanissa hotellissa keväällä 2021 tuo dokumenttiin dramatiikkaa säveltäjän joutuessa pyörätuoliin ja alistumaan perheenjäsentensä autettavaksi.

Saariahon musiikkia on soitettu 45 vuotta kaikkialla maailmassa ja hänelle on luovutettu 25 merkittävää palkintoa ja tunnustusta, mm. Golden Lion elämäntyöpalkinto Venetsiassa syyskuussa 2021. Puheenvuoron dokumentissa saavat ohjaaja Peter Sellars, kapellimestarit Susanna Mälkki, Esa-Pekka Salonen, Clément Mao-Takacs, sopraano Anu Komsi, kirjailija Sofi Oksanen, kuoronjohtaja Simon Halsey, kansanmuusikko Vilma Jää, Kaija Saariahon Steinerkoulun aikaiset luokkakaverit sekä opettaja Marja Dahlström.

Dokumenttia on kuvattu vuosina 2019-2022.

Tekstitys englanniksi.

Työryhmä:

Ohjaus ja käsikirjoitus: Riitta Rask
Pääkuvaaja: Pekka Uotila
Äänittäjä: Christian Pulkkinen
Leikkaaja: Maria Haipus
Äänisuunittelu: Salla Hämäläinen
Miksaus: Sami Sarhamaa
Grafiikka: Studio Pekka Piippo
Tuottaja Teatro Productions Oy / Kaisa Näreranta

Keskustelu:

Keskustelutilaisuus ennen elokuvaa:
Ma 21.8. klo 18 Cinema Orion
Keskustelemassa Riitta Rask ja Marko Ahtisaari

Kategoriat

Klassinen ja nykymusiikki, Elokuva

Kartta

Esteettömyys

Cinema Orion ei ole esteetön.
Saavutettavuustiedot Cinema Orionin sivuilla »

Tapahtuman tiedot

 • Aika:

  • ma 21.8.2023 19:00

  • Kesto: 1 t 20 min

 • Osoite:

  Cinema Orion
  Eerikinkatu 15
  00100 Helsinki

 • Liput:

  11 / 9 € (Cinema Orion)

  Osta liput

Sinua saattaa kiinnostaa