Helsingin juhlaviikonlopun avoin lähdekoodi on taidelahja meiltä koko maailmalle

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen, ja festivaaleja on jouduttu peruuttamaan yksi toisensa jälkeen. Koska myöskään Helsingin juhlaviikkoja ei voitu tänä kesänä järjestää, syntyi kevään aikana uusi monitaiteellisen tapahtumakokonaisuuden konsepti. 21.–23. elokuuta juhlittava Helsingin juhlaviikonloppu mahdollistaa turvalliset taide-elämykset, kun taidetta koetaan pihoilla ja kaduilla sekä verkossa, radiossa ja televisiossa. Jo ennen Juhlaviikonloppua yhteensä 18 eturivin taiteilijaa toimitti Taidelahjoja kotiovelle henkilökohtaisten Taidelahjojen muodossa.

Maksuttomia Taidelahjoja oli mahdollsita tilata  ystäville tai läheisille eri puolille Helsinkiä 7.–9. elokuuta. Jokaisesta aineettomasta taidelahjapaketista paljastui lyhyt sooloesitys yhdeltä klassisen tai kevyen musiikin artistilta, runoilijalta tai muun esittävän taiteen ammattilaiselta. Esitys koettiin joko ikkunasta, parvekkeelta tai sopivan etäisyyden päästä. Verkon välityksellä tilattavien Taidelahjojen sisältö säilyi yllätyksenä taidehetkeen asti.

Festivaalitiimin toiveena on, että idea leviäisi myös muualle ja Taidelahoja lähtisivät jakamaan myös toiset tapahtumajärjestäjät niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Avoimena lähdekoodina luotu Taidelahjojen käyttöliittymä mahdollistaa lahjojen tilaamisen ja hallinnoimisen verkkosovelluksen avulla ja tekee konseptin toteuttamisen yksinkertaisemmaksi seuraaville toimijoille.

”Päädyimme avoimen lähdekoodin sovellukseen, koska halusimme esitysten ilahduttavan mahdollisimman laajalla alueella Helsingissä. Tänä kesänä taide kuuluu kaikille ja kaikkialle. Idea on saanut todella innostunutta ja iloista vastakaikua niin täällä Suomessa kuin maailmalla”, kertoo Helsingin juhlaviikonlopun taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Taidelahjojen käyttöliittymäsuunnittelusta vastaa Samuel Digginsin ja Tero Parviaisen  Counterpoint-studio. He toteuttivat myös vuoden 2019 Juhlaviikoilla ensiesityksensä saaneen Robottikuoron, eli kuorosointia ihmisäänelle mahdottomiin ulottuvuuksiin laajentavan ääniteoksen yhdessä taiteilija Tytti Arolan kanssa. 

Juhlaviikonlopun ja Taidelahjojen toteuttamista ja käyttöliittymän suunnittelua ovat olleet  mahdollistamassa yhteistyökumppanit. Juhlaviikkojen kanssa yritysyhteistyötä pitkään tehnyt Accenture on kiinnostunut taiteen ja teknologian saattamisesta yhteen luovilla tavoilla. 

“Juhlaviikot on upea perinne ja kokonaisuus, josta on yli 20-vuotisen kumppanuuden ansiosta muodostunut meille merkityksellinen kesän loppuhuipennus”, kertoo Tomas Nyström, Accenture Suomen toimitusjohtaja. “Teknologia mahdollistaa luovien ideoiden ja kulttuurikonseptien levittäytymisen eri puolille maapalloa. On hienoa olla mukana Juhlaviikonlopussa tuomalla taidetta kaupunkilaisille ja samalla mahdollistaa sama ilo myös laajemmin.”

Lue lisää: helsinkifestival.fi/artgifts

Kuva: Saara Autere