A I S T I T / coming to our senses

Introduktion till evenemang

Nutidskonst som stimulerar sinnena och uppmuntrar till fysisk empati

Fyra finska kulturinstitut presenterar i samarbete med Helsingfors festspel konstevenemanget A I S T I T /coming to our senses på Helsingfors Konsthall. Evenemanget visar verk av bild- och scenkonstnärer. De medverkande konstnärernas arbete är starkt baserat på sinnesförnimmelser, och syftet är skapa en ömsesidig relation med den omgivande världen.

Gemensamt för verken är att de dryftar frågor kring kroppslighet, intimitet, sårbarhet och kontakt med andra – hur beröra andra människor? Våra sinnen består oss inte bara med iakttagelser och känningar, de erbjuder också en kanal till kroppslig empati. De utställda verken vill hos betraktaren skapa en empatisk och medveten relation till andra kännande och förnimmande varelser och med omgivningen. Verken som ingår i A I S T I T kan ses på Helsingfors Konsthall, på stan i Tölö och på kulturcentret Stoa i Östra centrum.

På Konsthallen visas skulpturer, fotografier, teckningar, installationer och videor samt föreställningen Treat. Anna Maria Häkkinens och Maija Mustonens föreställning utforskar den helande beröringen. Fyra av verken är beställningsverk för A I S T I T / coming to our senses, såsom Dafna Maimons Leaky TeethTerike Haapojas verk som kombinerar ekologisk och social analys samt ljudinstallationen Weaving, yearning, ett samarbetsprojekt mellan Kalle Nio och Hans Rosenström som visas vid solnedgången. Kid Kokos beställningsverk Försvinnande – passion visas på kulturcentret Stoa den 1–5 september. Dessutom visas nya verk av Axel Antas samt Etel Adnans och Simone Fattals gemensamma verk Five Senses for One Death. A poem in seven pieces.

Konsthallens utställning är en del av ett större projekt som arrangeras successivt i Paris, London, Berlin, Helsingfors och Gent 2021–2022. Största delen av de verk som visas i Helsingfors har under våren visats i Paris, London och Berlin. Bakom det internationella projektet står fyra finska kulturinstitut: Finlands Beneluxinstitut, Finland­sinstitutet i Storbritannien och Irland, Finlands institut i Frankrike och Finlandsinstitutet i Tyskland. Kuratorer är koreografen och kuratorn Satu Herrala och bildkonstnären Hans Rosenström.

Konstnärer:

Etel Adnan & Simone Fattal, Axel Antas, Terike Haapoja, Anna Maria Häkkinen & Maija Mustonen, Kapwani Kiwanga, Dominique Knowles, Kid Kokko, Minna Långström, Dafna Maimon, Kalle Nio & Hans Rosenström, Laure Prouvost, Monira Al Qadiri och Kati Roover

www.aistit-senses.com

A I S T I T / coming to our senses i Helsingfors Konsthall 20.08-05.09.2021

tis, tor, fre 11–18
ons 11–20
lör–sön 11–17
Fri entré ons (25.8 och 1.9) kl. 18–20
Fri entré för barn och ungdomar under 18 år

Kategorier

Förverkliga evenemang, Utställningar

Karta

Tillgänglighet

Tillgänglighet information finns här»

Information om evenemang

 • Tid:

  • 20.8.–5.9.2021

 • Adress:

  Helsingfors Konsthall
  Nervanderinkatu 3
  00100 Helsinki

 • Biljetter:

  14 / 8 €

  Köp biljetter

Du kanske är intresserad