Dumari och Spuget & Blosarit – Tuomari Nurmios sånger om krig och diktatur Salonen-Gustavson-Gröhn

Introduktion till evenemang

Tuomari Nurmio eller Dumari är en av de viktigaste låtskrivarna och påverkarna inom finsk rockmusik. Sedan början av sin karriär 1979 har Tuomari Nurmio varit en figur fylld av paradoxer: en höglitterär krogmusikant, perfektionist och bohem, en gatpojke från Berghäll som studerat till jurist, en expert på Helsingforsslang som känner sig hemma bland de österbottniska knivjunkarna. En originell och primitiv bluesgitarrist, som vid behov kan ställa upp som solist i en stor ensemble och tolka schlagrar eller tango. Dumari kan vara en sträng domare, men ord av tröst och kärlek har också sin plats i hans sångböcker.

Under sin karriär har Tuomari Nurmio också skrivit många sånger om krigets och diktaturens brutalitet. När Putins Ryssland startade sitt anfallskrig mot Ukraina kändes det viktigt att än en gång framföra dessa beklagligt aktuella sånger. Under en speciell kväll i Huvilatältet framför Dumari sina tunga sånger om krig och diktatur tillsammans med bandet Spuget och blåssektionen Blosarit.

I Spuget ingår förutom Dumari även Make Hillilä på trummor, Mitja Tuurala på kontrabas och Miikka Paatelainen på gitarr. Blosarit består av Juho Viljanen på basun och tuba, Janne Toivonen på trumpet och Antti Hynninen på saxofon.

Kvällen öppnas av hammondvirtuosen Kalle Salonen, som intar scenen i Huvilatältet med inte mindre än tre hammondorglar. Salonen får sällskap på scenen av två veteranartister: Jukka Gustavson, känd från gruppen Wigwam, och Pekka Gröhn som spelar i J. Karjalainens band. Tillsammans utgör de den nya ensemblen Salonen-Gustavson-Gröhn. På scenen i Huvilatältet får vi också se Salonens flitigt anlitade blåsare Antero Priha och Panu Syrjänen samt trumslagaren och producenten Hannu Pikkarainen. För kvällen utlovas groovande rytmer utan motstycke, kryddade med ett rejält orgelsound.

I sitt nya projekt får Salonen leva ut sin dröm och komponera ny musik på beställning för tre hammondorglar. ”Visst är det speciellt att få kombinera tre hammondorglar på scenen under festspelen. Det känns lite historiskt. Det här känns bra också med tanke på att här kommer säkert ingen och säger snälla Kalle dra ner på volymen eller sluta spela orgel!” kommenterar Salonen.

Kompositionen är ett beställningsarbete som Salonen genomför inom ramen för det nya konstprogrammet OAF Akatemia. Salonen får hjälp med att förverkliga sin dröm av veteranproducenten och multi-instrumentalisten Hannu Pikkarainen, som är Salonens mentor i kompositionsarbetet. ”Kalle kan ha några låtar klara och sedan finslipar vi dem tillsammans – andra låtar skriver vi mera på tillsammans. Komposition är som att lägga ut och ta upp nät. Vi granskar tillsammans vad vi har åstadkommit och sedan spelar vi in det. Det här är första gången vi skriver musik för tre hammondorglar. Det sätter vissa gränser, men innebär också friheter.

Mer information:

Portarna: 17.30
Salonen-Gustavson-Gröhn: 19.00
Dumari och Spuget & Blosarit: 20.30

Åldersgräns: 18

Kategorier

Huvila

Karta

Tillgänglighet

-Handikapparkering.
-Fri passage.
-Handikapptoalett.
-Antal rullstolsplatser/föreställning: 4 (vid behov fler beroende på kvällens program).
-Induktionsslinga.
-Salongerna har jordade eluttag.

Information om evenemang

 • Tid:

  • sön 20.8.2023 19:00

 • Adress:

  Huvila
  Eläintarhantie 8
  00530 Helsinki

 • Biljetter:

  42 € (Lippu.fi)

  Köp biljetter

Du kanske är intresserad