Radions symfoniorkester, Susanna Mälkki, Verneri Pohjola

Introduktion till evenemang

Hur kan man använda en trumpet för att återge ljudet av någon som faller i en djup brunn och slår sig mot väggarna på vägen ner? Bland annat sådana frågor ställde tonsättaren Kaija Saariaho till trumpetaren Verneri Pohjola, som hon samarbetade med sedan början av 2022. Samarbetet kulminerar i uruppförandet av Saariahos sista verk, trumpetkonsert HUSH, under Festspelen.

Saariaho har överösts av alla tänkbara lovord och hon har också blivit framröstad som den främsta tonsättaren av vår tid. Pohjola har hyllats för sin originalitet och är välrenommerad runtom i världen. Trots att Pohjola sedan tidigare är känd för att utmana sitt instruments gränser, tvingar den nya kompositionen honom att ytterligare tänja på sitt uttryck. ”Verket kräver mer kontroll än tidigare”, säger han.

Dirigent för Radions symfoniorkester är Susanna Mälkki, känd som världens ledande uttolkare av Saariaho. Utöver HUSH framförs även Gustav Mahlers avskedsverk, Symfoni nr 9.

Radions symfoniorkester
Susanna Mälkki, dirigent
Verneri Pohjola, trumpet

Program:

Kaija Saariaho: HUSH, trumpetkonsert, uruppförande
Gustav Mahler: Symfoni nr 9

HUSH är beställd av Helsingfors festspel, Radions symfoniorkester, Orchestre Phiharmonique de Radio France, Los Angeles Philharmonic och Asko|Schönberg

PROGRAM »

 

Kategorier

Klassisk och ny musik

Karta

Tillgänglighet

Musikhuset är handikappanpassat.

Info lånar ut rullstolar.

Handikappanpassade toaletter finns på varje våningsplan.

Handikapparkering finns på nedersta planet i Q-Park Finlandias parkeringshall. Därifrån kommer man med hiss till Musikhusets huvudaula.

Handikapptransporter: invataxibilar och -bussar kan tills vidare hämta och lämna passagerare vid ingången mot Mannerheimvägen.

Mer information om tillgänglighet »

Information om evenemang

 • Tid:

  • tor 24.8.2023 19:00

  • fre 25.8.2023 19:00

  • Längd: 2 h 30 min, paus

 • Adress:

  Musikhuset, Konsertsal
  Töölönlahdenkatu
  00100 Helsinki

 • Biljetter:

  25–54,50 / 17,50–52 € (Ticketmaster)

  Utsåld

Du kanske är intresserad