ENTER HELSINKI

Välkommen till Helsingfors! Under festspelen omvandlas stadens livligaste infartsleder till en stor gemensam konstupplevelse.

ENTER HELSINKI begåvar Centralstationen, Helsingfors-Vanda flygplats och Västra terminalen med nya ambientkonstverk som utnyttjar ljudet och ljuset. Samtidigt förvandlas människoströmmarnas gångrutter till upplevelserika rum som lockar de förbipasserande att stanna upp ett slag mitt i vardagen.

Den mångåriga programhelhetens första upphovsmän är tre konstnärspar som förenar olika konstarter. Deras verk utnyttjar ljud och bild på många sätt och manar de passerande att fundera över temana ankomst, avresa, väntan och rörelsefrihet ur ett nytt perspektiv.

Jon Hopkins & Ville Hyvönen

Helsingfors centralstation

Jon Hopkins är en av sin generations mest rosade artister och producenter inom den elektroniska musiken och har arbetat tillsammans med bland annat Imogen Heap, Brian Eno, Coldplay och London Grammar. Ett av hans senaste projekt är musiken till skådespelet Hamlet, i vars stjärngarde bland annat Benedict Cumberbatch ingår. Hopkins har två gånger varit nominerad för Mercury Prize och hans skiva Singularity blev nominerad för Grammypriset i kategorin bästa elektroniska album 2018.

Ville Hyvönen arbetar med film, teater, medier och installationer som audiovisuell designer, producent och fotograf. Han har bred erfarenhet av filmbranschen och har också varit designer för Kristian Smeds Ensembles verk.

Meeri Koutaniemi & Sami Yaffa: Enter Me

Helsingfors-Vanda flygplats

Meeri Koutaniemi från Kuusamo är fotograf, journalist och dokumentarist. I sina verk fokuserar hon framförallt på mänskliga rättigheter och identitetsfrågor. Hon har arbetat som fotograf och journalist i mer än 50 länder och gjort dokumentärfilmer på många håll i världen. Koutaniemi valdes till Årets pressfotograf 2012 och 2013.

Sami Yaffa har blivit känd som medlem i Pelle Miljoona Oy, 1980-talets Hanoi Rocks, Jetboy, Demolition 23 och 2000-talets New York Dolls. Yaffas serie om världsmusik, Sound Tracker, belönades med Gyllene Venla-priser.

Timo Kaukolampi & Jenni Pystynen: Silent Sea

West Terminal T2

Timo Kaukolampi från Helsingfors är musiker, producent och experimentator, och hans musik består av elektroniska element men innehåller också organiska instrument och människoröster. I sin musik vill Kaukolampi vara tidlös men ändå ha en fast förankring i det förgångna, i nuet och i det kommande. Hans debutsoloskiva 1 släpptes 2017 och innebar ett stort steg i riktning mot filmmusik, ambient och minimalism. Tomheten mellan noterna och rösterna fungerar som en inspirationskälla på skivan.

Jenni Pystynen är ljussättare och arbetar med ljus i olika kontexter, från arkitektur till scenkonst och installationer. Hon intresserar sig för ljusets metafysiska dimension och hennes största inspirationskälla är dagsljuset i norr och dess ständigt föränderliga karaktär. I sitt arbete vill Pystynen med ljusets hjälp skapa starka fantasibilder och påverka betraktarens emotionella och rumsliga upplevelse.

 

Gratis
Tor 15.8. – Sön 1.9.