Tutkimustehtävä 4. Kohti konserttia

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: ennen Helsingin kaupunginorkesterin konserttia 27. / 28.10.
Sijainti: oma luokka
Kesto: n. 30 minuuttia
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Lataa valmiiksi verkkosivun välilehdille
-Etsi viisi eroavaisuutta / tai printtaa kuva oppilaille
-Sinfoniaorkesterin istumajärjestys

Tavoite: Oppilaat tutustuvat Baltic-konsertin teemaan, Musiikkitalossa toimiseen ja sinfoniaorkesteriin.

Vinkki: Voit halutessasi hyödyntää oppilaiden kanssa Musiikkitalo-kuvakommunikointitaulua, jonka löydät tästä osoitteesta

1. Baltic-konsertti

Johdannoksi: Näet kaksi kuvaa Baltic-robotin tutkimuslaboratoriosta. Alla oleva kuva on hieman erilainen kuin ylempi kuva. Löydätkö siitä viisi eroavaisuutta?

Vinkki opettajalle: Voit printata kuvat oppilaille tai heijastaa ne taululle, jolloin jokaisella on pieni hetki etsiä hiljaa mielessään eroja, jonka jälkeen ne käydään läpi yhteisesti. 

Kuvassa näkyvä Baltic-robotti tietää ihan kaiken Itämerestä! Lapset eri maista ovat lähettäneet sille kysymyksiä, jotka kuulemme konsertissa Musiikkitalossa. Katsotaan osaako Baltic vastata jokaiseen kysymykseen.

Monet Itämeren rannoilla eläneet säveltäjät ovat saaneet ideoita ja inspiraatiota ympäristöstä. Näitä teoksia kuulette Helsingin kaupunginorkesterin esittämänä. Pääsette myös yhdessä laulamaan orkesterin säestyksellä.

Tehtävä: Voitte halutessanne kuunnella pätkän jostain konsertissa kuultavasta teoksesta etukäteen, suluissa etsintää helpottamaan teosten englanninkieliset versiot. Teoksia ovat mm.

-Richard Wagnerin Alkusoitto oopperasta Lentävä Hollantilainen (Flying Dutchman Overture)
-Oskar Merikannon Kesäillan valssi
-Pjotr Tšaikovskin Kohtaus nro. 2 Joutsenlampi-sarjasta (Swan Lake Act II)

Musiikin kuuntelun jälkeen, ilman tietämättä teoksen nimestä, voitte pohtia millaiseen ympäristöön tai vuodenaikaan kyseinen kappale sopisi? Entä millaisen eläimen liikettä se voisi kuvata?

2. Konsertissa Musiikkitalossa

Kerro oppilaille:

Baltic-konserttiin osallistuu paljon luokkia eri kouluista. Musiikkitalossa on tärkeää seurata omaa opettajaa ja kuunnella tarkkaan annettuja ohjeita.

Kun saavutte Musiikkitaloon, opettaja näyttää missä voit riisua päällysvaatteet, jotka jätetään suuressa kassissa naulakkoon. Sitten voit käydä vessassa. Voit valita lähimmän WC-tilan, ne ovat tapahtumapäivänä kaikille yhteisiä. Konserttisaliin on varattu istumapaikat luokallenne. Odottakaa rauhallisesti konsertin alkamista.

Konsertin aikana kuunnellaan ja katsellaan mitä lavalla tapahtuu. Seuraa tarkkaan, jos juontaja Eija Ahvo antaakin tehtäviä konsertin aikana! Musiikkikappaleiden jälkeen annetaan aplodit ja lauletaan mukana Meren rannalla -kappaleen kertosäkeessä konsertin lopussa.

Tärkeää: Jos eksyt Musiikkitalossa, etsi lähin mustapukuinen vahtimestari. Hän ohjaa sinut infopisteeseen, josta soitetaan opettajalle. 

3. Sinfoniaorkesteri

Sinfoniaorkesteri on kymmenien soittajien ja soittimien muodostama yhtye, jonka jokaisella jäsenellä on oma, tärkeä roolinsa sävellyksen esittämisessä.

Orkesteria johtaa kapellimestari, joka tahtipuikollaan pitää soittajat samassa tahdissa ja eleillään ja ilmeillään näyttää tulkintaohjeita. 

Tehtävä: Katso kuvaa Sinfoniaorkesterin istumajärjestys. Orkesterissa on neljä soitinperhettä: jousisoittimet, puupuhaltimet, vaskisoittimet ja lyömäsoittimet. Näiden lisäksi harppu ja kosketinsoittimet. Mikä väri kuvassa edustaa mitäkin soitinperhettä?

Teksti ja kuva kirjasta Ella ja kaverit konsertissa (Tammi 2018)

Vinkki opettajalle: Voit kirjoittaa taululle allekkain soitinperheet ja viereen värit, ja piirtää näitä yhdistävät viivat.

Oikea vastaus: punainen=jousisoittimet, sininen=puupuhaltimet, vihreä=vaskisoittimet, keltainen=lyömäsoittimet, oranssi=harppu ja kosketinsoittimet.

Helsingin kaupunginorkesteri on helsinkiläisten oma sinfoniaorkesteri. Siinä soittaa 102 muusikkoa. Kaupunginorkesterin kotisali on Musiikkitalossa. Baltic-konsertissa orkesteria johtaa Kristian Sallinen.

Vinkki: löydät paljon lisätietoa Musiikkitalosta tästä esitteestä ja sinfoniaorkesterin soittimista tältä verkkosivulta