Tutkimustehtävä 5. Viesti

Suositeltu ajankohta tehtävän toteuttamiseksi: syksyn aikana, opettaja lähettää sisäisellä postilla oppilaiden teokset viimeistään 8.11.
Sijainti: oma luokka
Kesto: 1 oppitunti
Ohje opettajalle ennen tehtävää: Varaa työskentelyyn ainakin 1 paperi / oppilas ja värikynät. Voit käyttää esimerkiksi huopakyniä, värikyniä, lyijykyniä ja/tai vesivärejä.

Opettaja lukee tutkijan viestin:

”Hei tutkijakaverit!

Muistatko, kun kävitte tutkimusretkellä koulun lähiympäristössä? Tutkitte siellä näkemäänne ja kokemaanne eri aistein sekä mielikuvitusta hyödyntäen.

Tänään pyydän apuanne vielä yhteen tehtävään:

Teemme tokaluokkalaisten yhteisen taideteoksen. Taiteilijoina olette – arvaatteko jo – juuri te, sekä muut taideretkeen osallistuneet tokaluokkalaiset.

Tänään opettajanne antaa teille tehtävän. Kun olette tehneet sen, opettajanne lähettää valmiit teoksenne minulle. Odotan innolla niiden saapumista! Ennen joulua saatte luokissa katsottavaksi videon, joka on koottu teidän kaikkien teoksistanne.

Hyvää työskentelyä!”

Ohje opettajalle:

Voitte alkuun palauttaa mieleen tutkimustehtävän 2, jossa tutkitte koulunne lähiympäristöä.

Teoksiin ei tarvitse laittaa oppilaan eikä koulun ja luokan nimeä. Emme näytä videossa teoksia, joissa näkyy oppilaan koko nimi.

Teos tehdään piirtäen ja/tai kirjoittaen. Kirjoittaessa oppilas voi käyttää haluamaansa kieltä, paperin toiselle puolelle voi kirjoittaa käännöksen. Tässä tehtävässä tärkeintä on antaa tilaa luovuudelle, esimerkiksi oikeinkirjoitukseen ei ole välttämätöntä kiinnittää huomiota.

Tehtävä:

Valitse koulun lähiympäristöstä joku tai jokin, jolle kirjoitat ja/tai piirrät viestin. Mitä haluat sanoa, kertoa tai kysyä?

Vinkki opettajalle: voit antaa tokaluokkalaisille mahdollisuuden valita itse haluamansa asian. Se voi olla esimerkiksi eläin, kasvi, ihmisen rakentama asia, tai mikä tahansa muu todellinen tai kuviteltu lähiympäristön elementti.

Tehtävän tuotokset lähetetään Helsingin kaupungin sisäisessä postissa 8.11. mennessä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle osoitteeseen:

Kasko, Sara Törmänen, PL 51300

Postitetusta materiaalista koostetaan video, joka lähetetään luokkien nähtäväksi joulukuussa.