Tokio/Helsinki: vuoden 2019 kuvittajana Aya Iwaya

29.4.2019

Tokiolainen kuvittaja Aya Iwaya piirsi Helsingin maamerkit Juhlaviikkojen ilmeeseen, jonka on suunnitellut Miltton Creative. Aya Iwaya työskentelee graafisen suunnittelun ja kuvittamisen risteyskohdassa. Lapsuutensa Iwaya vietti Tokiossa ja nuoruutensa Oulussa, Kouvolassa ja Lahdessa. Inspiraationsa hän hakee niin Japanista kuin Suomesta.

”En ollut ikinä Tokiossa kokenut kevätauringon tuomaa iloa, kunnes pääsin kokemaan oikean talven Oulussa. Uskon, että Suomen kylmät, pimeät ja pitkät talvet saavat ihmisissä aikaan ainutlaatuisen, jäljittelemättömän esteettisen herkkyyden, joka kumpuaa Luonnosta. Olen huomannut, että suomalainen muotoilu pohjautuu nimenomaan tähän kauneuteen. Esimerkiksi paikallisten laatumerkkien design perustuu sisuun ja käytännöllisyyteen, ilman koristeluja. Suomalaisen muotoilun henki on mielestäni kuin metsässä herkästi liikkuva peura.”

Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut Iwaya työskenteli helsinkiläisille design-toimistoille, mm. Samujille, kunnes palasi Tokioon. Suhde Suomeen ei suinkaan ole päättynyt, vaan graafikko työskentelee yhä asiakkaiden kanssa usealla aikavyöhykkeellä. Juhlaviikkojen vanha fani on tuonut kuvituksiin niin perinteistä japanilaista kalligrafiaa kuin suomalaista pelkistettyä muotoilua.

”Yleensä teen värikkäitä töitä, mutta tällä kertaa poistin värit kohdatakseni helsinkiläisen muotoilun sisimmän olemuksen. Parasta festivaalia teille ja toivottavasti pääsette nauttimaan myös kuvituksista!”

Aya Iwaya Instagramissa »

Helsinki Festival 2019 visuaalisesta ilmeestä vastaa Miltton Creative.