TUOTTAJIEN TÄRPIT JUHLAVIIKOILLE

13.8.2019

Suomen suurin taidefestivaali Helsingin juhlaviikot täyttää kaupungin kulttuurilla jälleen 17 päivän ajan. 30-vuotisjuhlaansa viettävä Taiteiden yö käynnistää festivaalin torstaina 15. elokuuta satojen suurten ja pienten taidetapahtumien voimin. Huvila-teltassa rokataan 16. iltana ja nukutaan yön yli uniteoksen äärellä, ja kaupungin vilkkaimpiin solmukohtiin nousee uutta ääni- ja valotaidetta. Lukuisten Suomen ensiesitysten lisäksi festivaalilla saa kantaesityksensä yhdeksän teosta. Nappaa tästä Juhlaviikkojen tuottajien tärpit!

Tuottaja Emma Abendstein, Taiteiden yö

Tänä vuonna Taiteiden yössä on ennätysmäärä ilmoittautuneita, liki 400 tapahtumaa. Juhlareittiin on valikoitunut järjestäjiä, jotka ovat osallistuneet jo lukuisina vuosina Helsingin ykköskaupunkitapahtumaan. Muun muassa Kirjojen yötä on juhlittu yhtä kauan kuin itse Taiteiden yötä. Juhlavuoden huminassa on mukana niin isoja instituutteja kuin uusia tulokkaitakin. 

Tutustu Taiteiden yön ohjelmaan ja juhlareittiin »

 

Tuottaja Kristiina Vuorela, klassinen musiikki 

UXO
Olen kerran aiemmin kokenut konsertin täydellisessä pimeydessä ja se on jättänyt minuun voimakkaan tunnejäljen. Pimeyteen ja Walter Sallisen musiikkiin yhdistyy vielä vahva tilallinen kokemus, joten odotan UXO:a innostuneen jännittyneenä.

Eläinten karnevaali
Vanhaa ja uutta, kauneutta ja rumuutta, vahvoja sanoja ja herkkiä melodioita, ajattelemisen aihetta ja syviä tunteita, loistavia muusikoita ja lumoava lukija.

Gisèle Vienne: Crowd
Odotan, että teknomusiikin syke yhdistettynä tanssijoiden hitaisiin liikkeisiin vie mieleni jonnekin transsin ja hypnoosin rajamaille, tarjoten täydellisen irtioton festivaaliviikkojen hulinasta.

Loney Dear
Tämän työn parhaita puolia on se, että kollegat tutustuttavat itselle uusiin taiteilijoihin ja ilmiöihin. Koukutuin kerralla Loney Dearin Hulls-biisiin. 

Omara Portuondo
Kuubalaista musiikkia ja Omaraa vuosikausia rakastaneelle tämä ilta tulee olemaan täynnä häpeilemätöntä nostalgiaa, pursuilevaa iloa ja puhdasta onnea.

Tutki klassisen musiikin ohjelmaa »

 

Tuottaja Niko Wilkinson, Huvila-teltta 

Courtney Barnett
Tämä erittäin ajankohtainen indierock-sensaatio ei ole vielä piipahtanut Suomessa. Barnettia lämmittelee mielettömän väkevä kotimainen yhtye The Holy. Indie- ja nykyrockin ystävät – tätä iltaa ei kannata missata!

Ásgeir
Jättisuosiota Islannissa nauttiva indiefolk-artisti vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa. Mikäli pidät Bon Iverin kaltaisesta tunnelmoinnista, tykkäät todennäköisesti Àsgeiristakin. Lac Belot tulee olemaan myös täydellinen avaus eteeriselle illalle.

Benin Voodoo Party
Maailmanmusadiggarit huomio! Afro-voodoo rytmit railaavat Huvilassa, kun Benin International Musical ja Helsinki Cotonou-Ensemble nousevat estradille. Illan erikoisuutta lisää se, että ensimmäistä kertaa ikinä Huvilassa on kokonaan seisova katsomo. Laita jalkaa koreaksi ja valmistaudu kunnon bileisiin!

Yola
Massive Attacking ja Katy Perryn taustalaulajasta soolouralle ponnistanut valloittava brittiläinen laulaja-lauluntekijä saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen. The Black Keysin Dan Auerbachin levy-yhtiöllä keväällä debyyttilevynsä julkaissut Yola on yksi tämän vuoden kiinnostavimmista retro-soul tulokkaista.

D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.
Tämän hetken puhutuin rap-ilmiö päättää festarikesän Huvilaan ihanalla ja energisellä show’lla! Jos et ole vielä nähnyt, nyt siihen on oiva tilaisuus. Ja vaikka olisitkin jo jossain kokoonpanon nähnyt, niin Huvila-teltta tarjoaa tälle rap-extravagazalle sellaiset puitteet, että kannattaa tulla kokemaan uudestaan!

Tutustu Huvila-teltan ohjelmaan »

 

Tuottaja Saara Juvonen, esittävät taiteet

Sivuhenkilöt: Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen
Pidin kovasti työryhmän edellisestä Sivuhenkilöt-teoksesta. Siinä sirkus sai ennennäkemättömällä tavalla uuden elämän ja teatterin tavoin enemmän vuorosanoja. Työryhmä juhlii ällistyttävää taitoa ja on todella monipuolinen ja monitaiteinen. Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen tuo varmasti taas erilaista ja uutta näyttämölle, ja jo pelkkä nimi kiehtoo. Odotan esitykseltä huumoria, mutta se tuskin jää vain siihen. 

Gisèle Vienne: Crowd
Ranskalais-itävaltalaisen Gisèle Viennen teokset kiehtovat kerroksellisuudellaan. Crowd on samalla täynnä energiaa ja toisaalta voimauttavaa tyyneyttä. Kannattaa tulla kokemaan tämä kaunis ja hypnoottinen teos Alminsaliin. En jättäisi väliin, sillä Crowd on ehdoton helmi ohjelmistossa.

Kalle Nio: The Green
Kalle Nio ehdottomasti yksi kiinnostavimmista kotimaisista taiteilijoista ja nykysirkuksen tekijöistä. Kallen monitaiteisuus ja teosten erittäin vahva visuaalinen maailma ovat aina kokemus itsessään. Uskon, että kantaesityksensä saava The Green yllättää taas sekä sisällöltään että lavatoteutukseltaan. 

Atlas
Kiinnostava työpari, jossa Ilona Jäntin ilma-akrobatia yhdistyy arkkitehti Tuula Jekerin projisointeihin. Ilonan ja Tuulan aiempi yhteistyön helmi, Muualla-teos, on kiertänyt ympäri maailmaa ja kestänyt erittäin hyvin aikaa. Minusta on todella mielenkiintoista nähdä, mitä uutta Atlas tuo. Odotan sukellusta visuaalisesti vahvaan Atlaksen maailmaan. Taatusti laadukasta sisältöä koko perheelle!

Tutustu esittävien taiteiden ohjelmaan »