Víkingur Ólafsson sekä Pina Bauschin The Rite of Spring tähdittävät Helsingin juhlaviikkoja

Helsingin juhlaviikot tarjoaa jälleen klassisen musiikin ja tanssitaiteen elämyksiä 17. elokuuta alkaen. Festivaalin ohjelmistoon on vahvistunut mm. pianovisiönääri Víkingur Ólafssonin konsertti ja Pina Bauschin The Rite of Spring -tanssiteos.

Helsingin festivaalikesän huipentumana koettavan Helsingin juhlaviikkojen ensimmäinen osa klassisen musiikin ja esittävän taiteen ohjelmistosta on nyt julki. Juhlaviikot esittelee ajankohtaisia teoksia ja tekijöitä Musiikkitalolla, Tanssin talolla ja Temppeliaukion kirkossa toteutuvissa konserteissa ja esityksissä elokuun puolesta välistä 3. syyskuuta asti.

Klassisen musiikin ohjelmaa tähdittää ylistetty pianisti Víkingur Ólafsson. Viimeisimmän levynsä From Afar lokakuussa julkaissut islantilaistaiteilija on kerännyt kiitosta erityisesti teknisestä suvereeniudestaan, omaperäisestä tyylistään ja harvinaislaatuisesta taidostaan valita resitaaliperinteestä poikkeavaa, omalle taiteilijuudelleen erityisen hyvin sopivaa ohjelmistoa. Helsingin Musiikkitalossa 20. elokuuta koettavassa konsertissa kuullaan Ólafssonin tulkinta pianokirjallisuuden monumenttina tunnetuista Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmista.

Tanssitaiteen kansainvälisenä päävierailuna nähdään ikonisen saksalaiskoreografi Pina Bauschin The Rite of Spring sekä senegalilaisen Germaine Acognyn ja ranskalaisen Malou Airaudon common ground[s] -teosten yhteisilta Tanssin talon Erkko-salissa 24.–26. elokuuta. Nykytanssin tärkeimpiin tekijöihin lukeutuvan Pina Bauschin vuonna 1975 tekemä rituaalimainen koreografia Igor Stravinskyn mestariteokseen herää henkiin 14 eri Afrikan maasta kotoisin olevien 32 tanssijan voimin. Poikkeuksellinen, nykytanssin konventioita haastava esitys nivoutuu Juhlaviikoille jo julkistettuun Nicholas Collonin johtaman Aurora-orkesterin ulkomuistista esitettävään tulkintaan Kevätuhri-teoksesta. Yhteisillan esitykset alkavat afrikkalaisen tanssin äidiksi kutsutun Germaine Acognyn sekä Pina Bauschin “oikean käden” ja tärkeimpiin tanssijoihin lukeutuvan Malou Airaudon duetolla common ground[s], joka tutkii kahden ikääntyneen tanssijan kohtaamista ja yhteisen menneisyyden jälkiä.

Juhlaviikkojen klassisen musiikin ohjelmaa vahvistavat brittiläisen The Tallis Scholars -kuoron ja ruotsalaisen O/Modernt -kamariorkesterin konsertit. Molemmissa konserteissa kuullaan useampia teoksia virolaiselta säveltäjältä Arvo Pärtiltä. Renessanssiteoksiin erikoistunut The Tallis Scholars on maailmanlaajuisesti tunnettu vocal ensamble -ryhmä, jonka tuoreita tulkintoja niin nykyaikaisilta kuin menneiltäkin säveltäjiltä kuullaan Temppeliaukion kirkossa 18. elokuuta. O/ Modernt on niittänyt mainetta ja kunniaa eklektisellä ja seikkailunhaluisella ohjelmistollaan. Musiikkitalossa 1. syyskuuta kuultavan konsertin ohjelmisto sisältääkin Pärtin, Josquin Desprezin ja Iánnis Xenákis ohella popmuusikko Stingin sävellyksiä Marzi Nymanin sovituksina.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 17.8.–3.9.2023. Festivaalin ohjelmaa julkistetaan lisää osissa kevään aikana.

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppaneina toimivat Helsingin Sanomat ja Elisa, sponsorina Accenture ja palvelukumppaneina Akun tehdas, Heku, Marski by Scandic  ja Renault. The Rite of Spring & common ground[s] -yhteisillan mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Kuva: Pina Bausch – The Rite of Spring / Maarten Vanden Abeele