Helsingin juhlaviikkojen ohjelma on valmis: mukana Akram Khan Companyn tanssiteos, Esa-Pekka Salosen johtama Hovanštšina ja Lauri Porran 125 bassoäänen sävellys

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaan on vahvistunut mm. tanssitaiteilija-koreografi Akram Khanin henkeäsalpaava nykytanssiteos Jungle Book reimagined ja Esa-Pekka Salosen johtaman Radion sinfoniaorkesterin uusi konserttiversio Hovanštšina-oopperasta. 35 vuotta täyttävän Taiteiden yön kärkitapauksena koetaan Lauri Porran yli sadan bassoinstrumentin muodostama maksuton musiikkielämys Senaatintorilla. 

Helsingin juhlaviikkojen tämän vuoden kansainvälinen tanssivierailu on ajankohtaisista teemoistaan ja mielikuvituksellisuudestaan tunnetun, palkitun ja monitahoisen tanssitaiteilijakoreografi Akram Khanin Jungle Book reimagined. Nykytanssiteos perustuu Rudyard Kiplingin rakastettuun klassikkoon Viidakkokirja, ja sen uudelleentulkinta paneutuu ilmastonmuutoksen ja siirtolaisuuden teemoihin. Lavalla nähdään kymmenen kansainvälistä huipputanssijaa sekä henkeäsalpaavaa animaatiota ja näyttämötaidetta.

Klassisen musiikin ohjelmistoa teemoittaa ajankohtaiset ilmiöt

Juhlaviikkojen klassisen musiikin tarjonta laajenee jo julkaistujen kapellimestari Franz Welser-Möstin johtaman The Cleveland Orchestran kahden konsertin lisäksi useilla ajankohtaisiin ilmiöihin kiinnittyvillä konserteilla.

Musiikin Nobel-palkintona tunnetun Polar-palkinnon vastikään saanut Esa-Pekka Salonen saapuu Juhlaviikoille johtamaan liki parinsadan muusikon joukkoa, jonka tulkitsemana kuullaan ennenkuulematon konserttiversio Modest Musorgskin Hovanštšina-oopperasta. Salosen johtamassa suurproduktiossa lavalle nousevat Radion sinfoniaorkesteri, Latvian radion kuoro, Tapiolan kamarikuoro ja kymmeniä solisteja, mukana mm. basso Mika Kares. Teoksen nivoo yhteen elektronisen musiikin moniosaaja ja äänitaiteilija Tuomas Norvio, ja sen ohjauksesta vastaa Gerard McBurney. Helsingin juhlaviikoilta teos matkaa vuoden 2025 Salzburgin pääsiäisfestivaalille.

Musiikkitalon uudet urut saavat arvoisensa vieraan, kun yksi urkutaiteen kirkkaimmista tähdistä, latvialainen Iveta Apkalna saapuu Juhlaviikkojen vieraaksi. Apkalnan sooloresitaalin ohjelmassa kohtaavat hypnoottisella tavalla Philip Glassin sykkivä nykymusiikki ja Johann Sebastian Bachin ajattomat urkuteokset. Apkalna on konsertoinut maailmalla huippuorkesterien kuten Juhlaviikoille saapuvan The Cleveland Orchestran kanssa.

Helsingin kaupunginorkesterin Toivekonsertissa tutkitaan klassisen musiikin positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja toimivaan yhteiskuntaan. Konsertin teosvalinnoista vastaavat tasavallan presidentti Alexander Stubb, professori Suvi Saarikallio, yhdysvaltalais-kanadalainen neurotieteilijä Daniel J. Levitin ja Helsingin Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Jukka-Pekka Sarasteen johtaman konsertin solisti on  basisti Victor Wooten. Konserttia alustaa kappalevalinnoista vastaavien keskustelu musiikin voimasta ja konsertin teoksista. Teosvalinnat ja konsertin ohjelma julkaistaan kevään aikana.

Festivaalin avajaiskonsertissa 15. elokuuta ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa Kansallisoopperan orkesteria ja solisti Karita Mattilaa. Konsertissa kuullaan Beethovenin, Wagnerin ja Skrjabinin teoksia, ja konsertin avauskappale Sofia Gubaidulinan The Wrath of God esitetään ensimmäistä kertaa Suomessa. 

Juhlaviikkojen päätöskonserttina 1. syyskuuta koetaan nuorten muusikoiden energiaa, kun professori Sakari Oramo tuo yhteen lontoolaisen Royal College of Musicin ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterit. Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. Lontoossa opiskelevan suomalais-amerikkalaisen Lara Poen uunituore laulusarja Laulut maaseudulta, jonka tulkitsee sopraano Anu Komsi.

Yli 100 bassoinstrumentin teos juhlistaa 35-vuotiasta Taiteiden yötä 

Juhlaviikkojen kiintotähti Taiteiden yö täyttää 35 vuotta. Tänä vuonna maksuttomia taide-elämyksiä tarjoavan Taiteiden yön huipentumana koetaan suuri bassoäänten kokoontuminen Senaatintorilla. Bassolaulajien kuoro, puhaltajien matalataajuuksinen rivistö sekä sähköbasistien ja lyömäsoittajien rytmilegioona eli yhteensä yli 125 bassoääntä esittää säveltäjä ja bassovirtuoosi Lauri Porran uuden sävellyksen BASSO. Teokseen etsitään sähköbasisteja avoimen haun kautta, joka on käynnistynyt tänään. Esiintyjien joukossa on mm. lyömäsoitinyhtye Awake Percussion, Ylioppilaskunnan Laulajat, Itä-Helsingin musiikkiopiston kontrabasisteja sekä muita bassotaajuksien mestareita. Teoksen visuaalisesta suunnittelusta vastaa Joonas Tikkanen.

Esplanadin puistoon aukeaa Taiteiden yönä koko Juhlaviikkojen ajan koettavissa oleva maksuton Kevin Aboschin AI Helsinki -näyttely. Taiteilija-valokuvaaja Abosch luo katsauksen helsinkiläisyyden ytimeen synteettisen valokuvan keinoin. Muotokuvaajanakin ansioitunut Abosch valokuvasi keväällä helsinkiläisiä ihmisiä ja maisemia, minkä jälkeen ohjattu keinoäly on muuntanut kuvat mieleisekseen – näitä ihmisiä ja paikkoja ei oikeasti ole olemassa, vaikka ne näyttävät aidoilta.

Taiteiden yön ydin on kaupunkilaisten itsensä tuottamat tapahtumat. Avoin tapahtumahaku on auennut tänään Taiteiden yön verkkosivuilla, osoitteessa: helsinkifestival.fi/taiteidenyo. BASSO-teoksen teemaa mukaillen nyt mukaan rohkaistaan erityisesti erilaisia musiikki- ja klubitoimijoita tuottamaan Taiteiden yöhön myös ilta- ja yöpainotteista ohjelmaa. 

Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2024. 

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanit ovat Elisa ja Helsingin Sanomat, sponsori Accenture sekä palvelukumppanit ovat Akun tehdas, Food Camp, Grano, Heku, Marski by Scandic, Neural DSP ja Renault. 

Kuva: Akram Khan Company: Jungle Book reimagined, Camilla Greenwell