Ystäväfestivaali: Helsingin Oopperakesä

Tapahtuman esittely

Helsingin Oopperakesä on uuteen musiikkiteatteriin ja kamarioopperaan keskittyvä festivaali, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Aleksanterin teatterissa 19.8.–5.9. Festivaalilla nähdään seitsemän kotimaista oopperaesitystä sekä muiden muassa musiikkikomediaa ja teosesittelyjä.

Nemuru Otoko

19.8. & 20.8. klo 19; 21.8. & 22.8. klo 14 ja 19
Lue lisää ja osta liput

Säveltäjä Eetu Ranta-ahon uusi manga-aiheinen ooppera saa kantaesityksensä elokuussa 2021. Japanilainen manga-sarjakuva piirtyy oopperalavalle suomalais-japanilaisena yhteistyönä.

Helsinkiläinen Opera BOX esittää 5-vuotisjuhlansa kunniaksi uuden oopperan, joka on syntynyt nuoren säveltäjän Eetu Ranta-ahon ja japanilaisen mangataiteilija Riyoko Ikedan yhteistyönä.

Oopperan nimirooleissa esiintyvät japanilainen baritoni Yoshitaka Murata sekä huippusopraano Helena Juntunen. Oopperan ohjaa Opera BOXin taiteellinen johtaja Ville Saukkonen ja sen johtaa kapellimestari Jonas Rannila.

Japanilaisen tyttömangan uranuurtajana tunnettu Ikeda on luonut jännittävän maailman, jossa taistelukohtaukset, fantasiahahmot ja ikuinen rakkaus tekevät aikamatkaa. Ooppera kertoo Nemuru Otokon, Nukkuvan miehen tarinan sekä yhä uudelleen ja uudelleen koettavan prinssi Atsumorin ja Helmiprinsessan tragedian. Libretto perustuu tositapahtumiin 1100-luvun Japanissa ja saa loisteliaan toteutuksen Opera BOXin sarjakuvaa, videota ja tanssia yhdistävässä esityksessä. Orkestraatiossa säveltäjän visiota toteuttavat japanilaiset perinnesoittimet, sähkökitara sekä klassinen orkesteri.

Teoksen visuaalisesta ilmeestä vastaavat sarjakuvapiirtäjä Maaria Laurinen, lavastaja Emil Sallinen, videosuunnittelija Artur Sallinen, pukusuunnittelija Maria Sirén ja maskeerauksen suunnittelusta Sini Silfvenius-Bart.

Ooppera esitetään libreton alkuperäiskielellä japaniksi ja se tekstitetään suomeksi. Esityksen kesto n. 75 min, ei väliaikaa.

Sävellys: Eetu Ranta-aho
Libretto: Riyoko Ikeda
Ohjaus: Ville Saukkonen
Kapellimestari: Jonas Rannila
Rooleissa: Yoshitaka Murata, Helena Juntunen, Ville Salonen ja Henri Tikkanen

Baby Jane

26.8. & 27.8. klo 19
Lue lisää ja osta liput

Ooppera Skaalan Baby Jane perustuu palkitun kirjailija Sofi Oksasen samannimiseen romaaniin. Se on moderni kuvaus kahden naisen välille syntyvästä rakkaussuhteesta, jota värittävät kipeät teemat mielenterveyden ongelmista ja niistä aiheutuvasta syrjäytymisestä yhteiskunnassa. Kaupungin yöelämässä kohdanneen nuoren viattoman Tytön ja kokeneen, karismaattisen Pikin suhde etenee nopeasti syväksi sitoutumiseksi, ja he haaveilevat yhteisestä tulevaisuudesta. Pinnan alla kytevien salaisuuksien vähittäin paljastuessa naisten välille alkaa kehittyä vallankäytön värittämä jännitteinen asetelma, jonka tuhoisat seuraukset sinetöivät molempien kohtalot lopullisesti. Sofi Oksasen älykäs ja täynnä inhimillistä lämpöä oleva kerronta tuo hetkittäin tarinaan myös herkullista komiikkaa.

”Baby Jane on syksyn oopperatapaus” / H.S. 24.10.2019

Oopperan säveltäjä on elokuva- ja pelimusiikin alalla ansioitunut nuori tekijä Markus Kärki. Hänen sinfoninen ja impressionistinen sävelkielensä luo näyttävät puitteet juonen vaihe vaiheelta kireämmälle kiertyvälle psykologiselle spiraalille. Oopperan päärooleja tähdittävät kotimaisen laulutaiteen taidokkaimpiin ja monipuolisimpiin artisteihin lukeutuvat sopraano Tuuli Lindeberg ja mezzosopraano Essi Luttinen. Ex-tyttöystävän roolin tekee sekä laulullisesti että näyttämöllisesti vahva ja ilmaisuvoimainen sopraano Laura Heinonen.

Oopperan taiteellinen työryhmä koostuu Ooppera Skaalan vakiintuneista osaajista: ohjaajana toimii Janne Lehmusvuo, oopperan ovat dramatisoineet Essi Luttinen ja Janne Lehmusvuo ja sen puvustaa Tyra Therman.

Esityksen kesto noin 1h 10 min sisältäen väliajan.

The Box & Oikeusjuttu

28.8. & 29.8. klo 15
Lue lisää ja osta liput

Kahden kamarioopperan, The Box ja Oikeusjuttu, yhteisilta tarjoaa katsojalle elämän arvaamattomuudesta ja ulkopuolisuudesta kaksi toisiaan täydentävää näkökulmaa kertoen ihmisestä ympäröivästä yhteiskunnasta eristettynä ja toisaalta ihmisestä yhteiskunnan armoilla. Teoksia yhdistää maailman näyttäytyminen absurdina ja juuri siksi se tuntuu meistä niin tutulta.

Stefanie Tuurnan säveltämä ja Kalle Virtasen käsikirjoittama kamariooppera ”The Box” kertoo neljästä miehestä, jotka on lukittu samaan huoneeseen. Ajankohtainen teos käsittelee modernin oopperan keinoin ihmismieltä tilanteessa, jossa ulkomaailma rajataan pois ja ainoa pakoreitti löytyy omasta päästä. Esityksessä neljää solistia säestää Helsingin Kamariorkesteri James Kahanen johdolla. The Box esitetään englanniksi ja tekstitetään suomeksi ja englanniksi. Ensi-ilta on teoksen kantaesitys.

Sävellys: Stefanie Tuurna
Libretto ja alkuperäisidea: Kalle Virtanen
Ohjaus: Martina Roos
Solistit: Jussi Vänttinen, Kalle Virtanen, Jussi Ziegler ja Jasper Leppänen

Kapellimestari: James Kahane
Helsinki Chamber Orchestra

Oikeusjuttu-kamariooppera käsittelee elämän isoja kysymyksiä ja koskettaa katsojaa. Esityksestä tunnistamme maailmamme perimmäisen mielettömyyden. Suomalaisen kamarioopperan joulukuussa 2019 kantaesittämä Oikeusjuttu pohjaa Franz Kafkan tunnettuun romaaniin Der Prozess, joka jäi Kafkalta keskeneräiseksi. Kamariooppera on rienaava ja makaaberi esitys, joka itsessään on keskeneräinen ja epävakaa, kuten Kafkan romaanin päähenkilön Josef K:n maailma. Seuraamme outoa teatteria teatterissa, joka on kuin harjoitus esityksestä, joka ei tunnu vastaavan asettamiinsa kysymyksiin. Josef K tarraa vimmaisena rooliinsa, koska ei enää halua herätä painajaiseensa. Josef K:n tarina kerrotaan hyönteisen näkökulmasta ja se käsittelee elämän sattumanvaraisuutta, vallankäyttöä, seksuaalisuutta ja rakkautta.

”Oikeusjuttu iskee tajuntaan makaaberilla, alkuvoimaisella kokonaisilmaisullaan.” – Liisamaija Hautsalo / HS 2019

Oikeusjuttu on monikielinen esitys, joka esitetään pääosin suomeksi sekä osin saksaksi ja ranskaksi. Tekstitys suomeksi ja englanniksi.

Sävellys: Paavo Korpijaakko
Libretto: Jussi Moila (Franz Kafkan Oikeusjutun pohjalta)
Ohjaus: Vilppu Kiljunen
Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo
Valosuunnittelu: Tuittu Teivainen
Tuotanto: Suomalainen kamariooppera yhteistyössä Greta Tuotanto Oy:n kanssa
Solistit: Gabriel Suovanen (baritoni), Annami Hylkilä (sopraano), Reetta Ristimäki (sopraano), Ann-Marie Heino (mezzosopraano), Sampo Haapaniemi (baritoni), Jussi Vänttinen (baritoni), Janne Marja-Aho (näyttelijä-tanssija)
Kapellimestari: Taavi Oramo
sekä seitsemän hengen soitinyhtye

Anne Frank & Eva Braun

2.9. & 3.9. klo 19; 4.9. & 5.9. klo 15
Lue lisää ja osta liput

Missä määrin ihminen voi vaikuttaa kohtaloonsa vai onko elämä lopulta vain sattumien summa? Suomalaisen kamarioopperan tuottama oopperailta kuvaa traagisena ja kohtalokkaana ajanjaksona eläneiden Anne Frankin ja Eva Braunin inhimillisiä tunteita ja ajatuksia vastakkaisista näkökulmista.

”Eva Braunin esittämätön nauha” on Pasi Lyytikäisen säveltämä kantaesitys Maritza Núñezin librettoon. Monologiooppera on surrealistinen ja absurdi kuvaus siitä, kun vanheneva Eva Braun käy läpi omaa elämäänsä, valintojaan ja tunteitaan. Mikä sai nuoren Eva Braunin rakastumaan Adolf Hitleriin? Katuuko Eva Braun elämänsä aikana tehtyjä valintojaan ja unohdettuja haaveitaan? Teoksen esittää ilmaisuvoimaisena näyttelijänä ja laulajana tunnettu sopraano Reetta Ristimäki.

”Anne Frank” on Grigori Fridin vuonna 1968 säveltämä monologiooppera, johon säveltäjä itse on kirjoittanut alkuperäisen libreton Anne Frankin päiväkirjan ja kirjeiden pohjalta. Teos esittelee koskettavasti aikuistumisen kynnyksellä olevan teinitytön ajatusmaailmaa, hänen unelmiaan ja tulevaisuuden toiveitaan. Samaan aikaan tietoisuuteen hiipii kauhistuttava ajatus siitä, että elämä saattaa olla jo ohi, ennen kuin se ehti alkaakaan. Vaikuttavasti nuoren tytön koko tunneskaalaa ja aikakauden tunnelmia käsittelevän teoksen tulkitsee valovoimainen sopraano Anni Niemelä.

Molemmat teokset esitetään saksaksi ja tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Sävellys: Grigori Frid (Anne Frank) ja Pasi Lyytikäinen (Eva Braun)
Libretto: Grigori Frid (Anne Frank) ja Maritza Núñez (Eva Braun)
Ohjaus: Ville Saukkonen
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Reeta Tuoresmäki
Valo- ja videosuunnittelu: Petteri Pietiäinen
Solistit: Anni Niemelä (Anne Frank) ja Reetta Ristimäki (Eva Braun)
Kapellimestarit: James Kahane (2.-3.9.) ja Emilia Hoving (4.-5.9.)
sekä yhdeksän hengen orkesterikokoonpano

The Fabulous Bäckström Brothers show

28.8. & 4.9. klo 19
Lue lisää ja osta liput

Fabulous Bäckström Brothersin nimikkoshow

Laulajaveljekset ja uutta oopperaa värkkäävä pianisti tekevät eeppisen Route 66 -automatkan halki Yhdysvaltojen. Lopputuloksena on tarkasti rytmitetty ja vatsalihakset nyrjäyttävän hauska juonellinen musiikkikomedia, jonka musiikillinen maailma liikkuu sujuvasti Richard Wagnerista ja Johnny Cashista Broadway-musikaalien hemaiseviin tunnelmiin. Marxin veljesten ja Monty Pythonin hengessä tehty komedia liikkuu sujuvasti oopperan, komedian, konsertin ja vaudevillen maailmoissa. Tosi ja fantasia sekoittuvat ryhmän reissatessa halki Yhdysvaltojen. Vastaan tulee niin amerikkalaista arkea kuin Wagnerin oopperoista karanneita merenneitoja ja lohikäärmeitäkin. Fabulous Bäckström Brothers Shown ovat ohjanneet kansainvälisesti tunnetun Spymonkey-ryhmän komedian mestarit, mm. Cirque de Soleil’sta tunnetut Toby Park ja Aitor Basauri. Suomen lisäksi teos on saanut yleisön ja kriitikoiden innostuneen vastaanoton Englannin Brighton Fringe -festivaalilla sekä orkesteriversiona Saksassa.

Esiintyjät: Jouni Bäckström, Petri Bäckström ja Jukka Nykänen

 

Supermies

20.8., 26.8. & 27.8. klo 21
Lue lisää ja osta liput

Jouni Bäckströmin (mm. The Fabulous Bäckström Brothers ja Uusi Kipparikvartetti) sooloteos Supermies yhdistelee klovneriaa, konserttia, monologinäytelmää sekä fyysistä teatteria. Autofiktioesitys kertoo ruuhkavuosia elävän taiteilijaisän monista rooleista ja niihin liittyvistä kipuiluista.

Esityksen teemoina ovat tunneherkän miehen sopimattomuus kapeisiin miehen roolimalleihin, identiteetti, isyys, ulkonäköpaineet sekä suomalaisuus. Esitys suunnistaa eteenpäin erilaisten musiikki- ja klovnerianumeroiden avulla sekoittaen itseensä myös lavarunoutta, monologia sekä Stand up komiikkaa. Tarinaa rytmittävät barokki-triolle sovitetut musiikkikappaleet 1600-luvulta nykypäivään.

Supermiehen ohjaajana toimii englantilaisen Mouths of Lions teatterin taiteellinen johtaja Georgia Murphy, jonka edellinen yhteistyö Bäckströmin kanssa oli arvostelu- ja yleisömenestystä niittänyt lastenkomedia Tohtori Zeiffal, tohtori Zeigal ja virtahepo, jota ei koskaan saatu kiinni.

Suomalaisen oopperamusiikin cocktailkonsertti

21.8. klo 16 & 4.9. klo 12
Lue lisää ja osta liput

Suomalainen ooppera on viime vuosina kokenut uuden nousun, kun yhä useampi kotimainen kantaesitys on nähnyt päivänvalon. Kiitos siitä kuuluu paitsi Kansallisoopperalle, ennen kaikkea hyvin aktiiviselle vapaalle oopperakentälle. Sen toimijat ovat tehneet ansiokasta työtä myös vanhojen, lähes unohdettujen kotimaisten oopperoiden esille nostamisessa.

Suomalaista oopperaa juhlivassa juonnetussa konsertissa käydään läpi kotimaisen oopperataiteen historiaa aina sen alkuvaiheista tähän päivään asti. Tunnetuista ja vähemmän tunnetuista suomalaisista oopperoista kuullaan otteita ja aarioita. Tutustumme teosten syntyhistoriaan, tyylillisiin vaikuttimiin sekä syihin, jotka ovat johtaneet niiden suosioon tai unohdukseen.

Konsertti kuullaan Aleksanterin teatterin ylälämpiön kahvilassa, jossa yleisö voi nauttia pikkusuolaisia ja makeita herkkuja konsertin aikana. Lipun hinta sisältää buffeen ja konsertin.

Konsertin juontajana ja pianistina toimii Jukka Nykänen ja solisteina esiintyvät sopraano Annika Leino sekä baritoni Sampo Haapaniemi.

Konsertin säveltäjänimiä ovat mm. Fredrik Pacius, Erkki Melartin, Aarre Merikanto, Leevi Madetoja, Tauno Pylkkänen, Aulis Sallinen, Joonas Kokkonen, Einojuhani Rautavaara ja Kari Tikka.

 

Kategoriat

Toteutuva ohjelma, Ystäväfestivaalit

Kartta

Tapahtuman tiedot

 • Aika:

  • 19.8.–5.9.

 • Osoite:

  Aleksanterin teatteri
  Bulevardi 23-27
  00180 Helsinki

 • Liput:

  22–48 € (Ticketmaster Suomi)

  Osta liput

Sinua saattaa kiinnostaa