Juhlaviikkojen ohjelmaa Taiteiden yönä

Jokainen Taiteiden yö on erilainen, ja jokaisen Taiteiden yö on erilainen. Vuodesta 1989 vietetty tapahtuma kokoaa yhteen satoja taidetapahtumia, joista voi mielensä mukaan koota illan täyteen vaikka runoutta ja musiikkia tai elokuvaa ja esitystaidetta. Niin spontaanilla energialla pyörivät kuin tarkkaan orkestroidut taidekokonaisuudet valtaavat kokonaisia kortteleita. Seuraavaa Taiteiden yötä vietetään 17.8.2023. Jokainen on kutsuttu paitsi kokemaan taidetta myös ehdottamaan ja tuottamaan sitä: ohjelma rakennetaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Tutustu Helsingin juhlaviikkojen järjestämään maksuttomaan Taiteiden yön ohjelmaan:

Katastrofielokuvien loppukohtauksia

Saatamme kaikki pelastua. Tai ehkä syöksymme ennennäkemättömään tuhoon. Juhlaviikkojen avajaisteoksessa nämä tuntemukset heijastetaan Kansalaistorille pystytetylle suurelle ledscreenille. Maksuttomassa ulkoilmateatterissa esitetään kolme kuvitteellisen katastrofielokuvan loppukohtausta.

Teoksesta vastaa 20-vuotisjuhlaansa viettävä taiteilijakaksikko Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen. Heidät tunnetaan maailmalla levinneistä Valituskuoroista sekä osallistavista elokuvaprojekteistaan. Loppukohtausten ideat on kerätty avoimella haulla, samoin näyttelijät. Taiteilijoiden mukaan projektissa ”katastrofien pelko kohtaaa keveän yhteisöllisen leikin”. Ulkoilmateatterissa ne kohtaavat myös Cleaning Womenin musiikin, jonka elokuvasäveltäjinäkin meritoitunut kulttiyhtye soittaa livenä.

Elokuvat sijoittuvat Kansalaistorille, jossa ne myös esitetään. Pelastumme tai tuhoudumme, katastrofit koetaan yhdessä.

Yhteistyössä:
Helsingin Sanomat

Puistot soimaan

Juhlaviikkojen motto ”taide kuuluu kaikille” saa tänä vuonna kirjaimellisen tulkinnan: osa tapahtuman musiikkiohjelmasta kuuluu maksuttomina konsertteina puistoissa ympäri Helsinkiä. Puistot soimaan toteutetaan yhdessä Elisan kanssa,.

Ensimmäisen konsertin voi kuulla jo Taiteiden yönä, kun Helsingin kaupunginorkesteri johdattaa puistokansan juhlaan. Kuulija voi valita, asettuuko konsertin ajaksi Tähtitorninmäelle, Lapinlahteen vai Sinebrychoffin puistoon. Puiston lisäksi voi valita, lepääkö ja kuuntelee, tanssiiko ja hyräilee vai kutsuuko kaverit mukaan viltin ja maailmanluokan musiikin ääreen.

Yhteistyössä:
Elisa

R-bus

Laura Beloffin & työryhmän R-bus vie matkustajia ennalta määrittämättömille reiteille

Kalasataman kaduilla liikkuu itseohjautuva robottibussi R-bus. Bussi hyödyntää algoritmeja ja valitsee reittinsä sattumanvaraisesti. Koneoppimisen avulla teos luo robottibussin sisälle kuvitteellisten eliöiden ääniä, jotka soivat eri taajuudella kuin alueen muut, ihmisten tai muiden kuin ihmisten tuottamat äänet. 

Bussilla on Kalasatamassa neljä pysäkkiä, jotka on merkitty R-bus-symbolilla. Matkustaja nousee robottibussin kyytiin tietämättä, minne teos hänet kuljettaa. R-bus tarkastelee kokemusten ja muistojen syntymistä maailmassa, jossa digitaaliset datavirrat hämärtävät rajaa algoritmipohjaisen ja fyysisen tilan väliltä. 

Laura Beloff & työryhmä (Marko Tandefelt, Petri Ruikka, Jani Hietanen, Sebastian Schlecht, Calvin Guillot, Andrea Mancianti, John W. Fail, Esther Saraste, Metropolia/Älykäs liikkuminen, AuVe Tech OÜ)

Yhteistyössä HAM Helsingin taidemuseo.

R-bus kuuluu A Stream among Streams -kokonaisuuteen, jonka ovat kuratoineet Aleksandra Kiskonen ja Kristiina Ljokkoi HAM Helsingin taidemuseon julkisen taiteen yksiköstä.

Lisätiedot:
Taiteiden yö 17.8.2023: klo 14.00–17.00 ja klo 19.00–22.00
Juhlaviikot 18.8.–3.9.2023: päivittäin tiistaista sunnuntaihin, ei maanantaisin: klo 11.00–14.00 ja klo 16.00–19.00
Kesto 10–15 min

Ei osallistumismaksua
Paikanvaraus avautuu 10.8.2023