Kulttuurin ammattilaisten vinkit Taiteiden yöhön

Mihin tapahtumiin sinä suuntaat Taiteiden yönä? Kysyimme kysymyksen kuudelta kiinnostavalta taiteen ja kulttuurin ammattilaiselta. Inspiroidu kirjailija Elina Backmanin, laulaja-lauluntekijä Knipin, tanssija-koreografi Sofia Ruijan, äänitaiteilija Tatu Rönkön, artistiagentti Kari Pössin sekä Taiteiden yön vastaavan tuottajan Emma Abendsteinin vinkeistä!

Elina Backman, kirjailija

Taiteiden yönä tapahtuu todella paljon kaikkea kiinnostavaa – joten on lähes mahdotonta valita suosikkeja. Mutta löysin ohjelmasta muutaman ehdottoman siistin tärpin. Helsingin kauneimmissa rakennuksissa tapahtuu:

Villa Kiven Taiteiden Yö. Helsingin kirjailijoiden ja Villa Kivi -säätiön järjestämässä illassa on luvassa keskusteluja 1920-luvun Helsingistä, kritiikistä ja tekoälystä.

Hakasalmen huvilan Taiteiden yö: musiikkia ja tarinoita Donnerin matkoilta. En ole vielä käynyt katsomassa Matkalla 1951–1968 -näyttelyä ja Taiteiden yönä on mahdollisuus kuulla kiinnostavien taustatarinoiden lisäksi myös livemusiikkia maista, joissa Donner seikkaili.

Knipi, laulaja-lauluntekijä

Elokuu Helsingissä on ihmisen parasta aikaa. Taiteiden yö on yksi elokuisen Helsingin kohokohdista ja olenkin käynyt Taiteiden yössä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta joka vuosi. Tapahtumia on niin paljon ja niin erilaisia, että jokaiselle varmasti löytyy jotakin kiinnostavaa. Itse tykkään valita pari-kolme tapahtumaa johon menen, enkä yritä väkisin ehtiä kaikkeen. On jätettävä tilaa yllätyksille.

Valitsin valtavasta ohjelmatarjonnasta kolme mua kiinnostavaa tapahtumaa:

Yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista on ehdottomasti Kaapelitehtaan Taiteiden yö. Tarjontaa on valtavasti. Erityisesti kiinnostaa Helsingin taideyhdistyksen Syksy kuiskaa -vuosinäyttely, jossa 95 taiteilijaa esittelee taidettaan.

Helsingin Kaupunginmuseon Taiteiden yö vaikuttaa myös ihanalta ja ihan mun jutulta. Sisäpihalla katsotaan illan hämärtyessä vanhoja Helsinki-aiheisia dokumentteja ja mainoksia.

Kansalaistorilla maksuttomassa ulkoilmateatterissa esitettävä Katastrofielokuvien loppukohtauksia ja illan lopuksi esitettävä Hei me lennetään! kuulostaa myös todella kiinnostavalta tapahtumalta.

Sofia Ruija, tanssija ja koreografi

Taiteiden yönä on mahdollista eksyä mitä kiinnostavimpien tekijöiden ja aktiviteettien pariin taiteenlajista riippumatta! Se on ehdottomasti yksi mun lempipäivistä vuoden aikana täällä Suomessa. Ammattimielessä ja muuten!

Mun omat poiminnat Taiteen yön tapahtumista liikkeen, kirjallisuuden ja kuvataiteen tarkastelijana ovat esim.

Avoimet harjoitukset: Ronja Rövardotter Svenska Teaternilla. Astrid Lindgrenin kirjoittama Ronja Ryövärintytär on koko perheen klassikko ja yksi ensimmäisistä tarinoista, joita mä oon saanut käsiini. Tarina kertoo ystävyydestä, vastuusta ja ennakkoluulojen voittamisesta. Ne ovat aiheita, joiden luo jaksan palata yhä uudelleen.

SANKOFA – afrikkalainen tanssinäytös. Kauppatorin lavalla esiintyvät Sibiry Konate & Mbacke Senne Niang teoksella ”Saviruukku” sekä Hamis Ahmed teoksellaan ”Emiranda”. Tää on mun päivän ehdoton tanssivinkki!

Tutustu dreijaukseen Taiteiden yössä. Kolmas vinkki kuvataidetaustaisena ja siitä kiinnostuneille! Osana Malmin Taiteiden yön tapahtumia järjestetään maksuton opastus dreijaukseen. Dreijaus perustuu dreijan eli “savenvalajan vääntöpyörän” muodostamaan keskipakoisvoiman vaikutukseen. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua eikä aikaisempaa kokemusta tarvita.

Tatu Rönkkö, taiteilija, säveltäjä ja muusikko

Minulle elämän mysteerin tutkiminen on läsnä kaikessa olemisessa ja tekemisessä. Äänet ovat ehtymätön inspiraationi ja ihmettelyni lähde. Arkiset esineet kätkevät taakseen tuntemattoman universumin, jonka tutkimusmatkailija olen.

Kolme Taiteiden yön poimintaani:

Ääniä ajassa, puhetta junissa – tekstikollaasin esitys. Tämä esitys/performanssi vetoaa minuun idealtaan. Junissa matkustaminen ja niissä kuultavat äänet, lauseen pätkät ja ohikiitävät maisemat ovat olleet itsellenikin aina suuri inspiraatio. 

Alice Guy – 13 lyhytelokuvaa. Minulle ennestään tuntemattoman pioneerin elokuvat kiehtovat. 

Amurt In The Woods 2. Konsertti metsässä ei voi mennä kovin pahasti metsään. En tunne bändiä mutta epätavalliset keikkapaikat ovat parhaita!

Kari Pössi, artistiagentti

Tässä kolme erityisen kiinnostavaa tapahtumaa Taiteiden yössä: 

Suistamon Sähkö, Cushions + DJ Mortti. Tietysti varmana kohteena Korjaamo – miellyttävä paikka – ja Suistamon Sähkö – loistava bändi, joka aina riemastuttaa!

Dancing Pina -elokuvanäytös. Aina yhtä intensiivisen ihastuttavaa seurattavaa on Pina Bauschin tekemiset ja tämä sopii hyvin virittelyyn seuraavan viikon Kevätuhriin. 

Hei me lennetään! -ulkoilmanäytös Kansalaistorilla. Tuhat kertaa nähty mutta aina yhtä ilahduttava ja varsinkin ihmisjoukossa.

Emma Abendstein, Taiteiden yön vastaava tuottaja

Taiteiden yön ohjelma on minusta tänä vuonna erityisen laadukas, runsas ja monipuolinen. Olen varma, että illasta tulee jälleen säkenöivän maaginen. Arvostan jokaista Taiteiden yön tapahtumajärjestäjää, esiintyjää ja taiteilijaa, joka on jälleen mukana luomassa Taiteiden yön ohjelmaa.

Tärkein suositukseni on tutustua ohjelmaan hyvissä ajoin. Ohjelmasta voi kuratoida itselleen mieluisan käyttämällä suosikit-toimintoa. Oman listan voi myös jakaa muille! Voit myös tiivistää ohjelmaa valitsemalla itsellesi mieluisan tapahtumatyypin tai kellonajan.

On lähes mahdotonta valita vain muutama tärppi ohjelmasta, mutta tässä muutama valloittava tapahtuma:

Riviera Piano Night. Illassa fiilistellään elokuvamusiikkia pianisti Vesa Watasen musisoimana. Luvassa biisejä mm. Twin Peaksista, Casablancasta ja La La Landista.

Ne galaktiset. Ne Galaktiset on vuonna 2017 perustettu kahdeksanhenkinen yhtye, joka sekoittaa Etelä-Amerikkalaista rytmimusiikkia suomalaiseen iskelmään psykedeelisellä otteella.

Kuutamosonaatti. Beethovenin Kuutamosonaatti pianisti Aaron Aholan soittamana Töölönlahden rannassa!

Planetbic. Planetbic on taiteellinen ja liikunnallinen tapa osoittaa oma sitoutumisensa maapallon elinkelpoisena säilyttämisen puolesta. Planetbicissa liikutaan yhdessä esi-planetbickaajien kanssa rytmimusiikin tahtiin ja liikkeissä hyödynnetään maapallojumppapalloja.

New Legend (Benin) at Designmuseo summer street! Musiikkiyhtye New Legend (Benin) esiintyy Helsingin kesäkatunäyttämöllä Designmuseon edessä. Tapahtumassa luodaan yhdessä turvallista yhteenkuuluvuuden ja jakamisen tilaa kohtaamisten, jaetun ymmärryksen ja uusien ideoiden mahdollistamiseksi.

Kuva: Petri Anttila. Kuvassa Taiteiden yön vastaava tuottaja Emma Abendstein.