Taiteiden yö täyttää 35 vuotta!

Vuonna 1989 ensimmäistä kertaa järjestetty Taiteiden yö juhlii 35-vuotista taivaltaan ja käynnistää Helsingin juhlaviikot torstaina 15. elokuuta. Yhdessä kaupunkilaisten kanssa rakentuvan Taiteiden yön ohjelma levittäytyy ympäri kaupungin keskustasta lähiöihin satojen maksuttomien tapahtumien voimin.

Ensimmäinen Taiteiden yö toteutui Helsingissä elokuun viimeisenä torstaina vuonna 1989. Tuolloin kaupunkilaisilla oli mahdollisuus seurata erilaisia taide- ja kulttuuritapahtumia ilmaiseksi kaduilla, kirjakaupoissa, museoissa ja gallerioissa. Taiteiden yötä olivat järjestämässä Akateeminen Kirjakauppa ja Helsingin juhlaviikot. Kaikki illan ja yön tapahtumat tehtiin ilmaiseksi talkootyöllä.

Ensimmäinen tapahtuma onnistui yli odotusten keräten 20 000–30 000 ihmistä nauttimaan maksuttomasta kulttuuriannista. Tapahtuma sujui rauhallisesti, eikä edes ravintoloiden sulkeutuminen aiheuttanut häiriöitä pääkaupungin kaduille. Akateemisen kirjakaupan johtaja Jorma Kaimio myhäili tuolloin tyytyväisenä: ”Kenties saamme yön kustannukset myynnin tuotoilla peitettyä”. Kaimiota ei myöskään hirvittänyt kapakasta kirjakauppaan jatkoille valuvat kaupunkilaiset. ”Luulen, että se on monelle kokemus; kapakat menivät kiinni, mutta onneksi kirjakauppa on auki”.

Seuraavana vuonna Esplanadin puisto vakiintui Taiteiden yön keskuspaikaksi. Vuoteen 1992 mennessä Taiteiden yöstä oli kasvanut vappua vastaava kansanjuhla, jonka lieveimiöt kuten humalaisten häiriökäyttäytyminen häiritsivät Taiteiden yön ytimessä olevasta maksuttomasta kulttuuritarjonnasta nauttimista. Tällöin perjantaina juhlittava Taiteiden yö siirrettiin takaisin torstaille rauhoittamaan tilannetta.

2000-luvulla tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa laaja-alaisen kulttuurin ja ainutlaatuisten taide-elämysten juhlana. Tapahtuman tunnelma on rauhallinen ja kymmenet tuhannet kaupunkilaiset hakeutuvat kokemaan ja nauttimaan Helsingin monipuolisten toimijoiden tarjoamasta kulttuuriannista.

Kuva: Simo Karisalo – Urban Pulu Taiteiden yössä 2012