Kulturen uppfostrar! – evenemangstipsen för Konstens natt

Välkommen till webbplatsen Kulturen uppfostrar! På webbplatsen hittar du material som lämpar sig för småbarnspedagogik och förskoleundervisning och gör materialet till en aktivitetsbaserad kulturhelhet som skapats för barn i daghemsåldern i Helsingfors. Med hjälp av helheten kan ni med barngrupperna uppleva olika konst- och kulturevenemang och kulturteman – där ni kan undersöka, genomföra och delta!

Kulturen uppfostrar! kompletterar Kulturstigen i Helsingfors och erbjuder information och uppgifter längs den. Helheten stöder principerna i Helsingfors plan för kulturfostran och erbjuder likvärdiga möjligheter att uppleva kultur runt om i staden. Kulturen uppfostrar! stödjer värdena och målen i såväl Helsingfors stadsstrategi som värden och mål i planerna för småbarnspedagogik och förskoleundervisning. Dessutom involveras det hållbarhetsfostrande innehållet i Kulturen uppfostrar! delvis med Räv-modellen. Motsvarigheterna till planernas mål och lärdomsområden samt lämpliga Räv-uppgifter har tydligt märkts ut.

Kolla in Kulturen uppfostrar! -evenemangstipsen för Konstens natt:

Konstens natt i Annegården, kl. 9–19
Framträdanden, workshoppar och andra konstiga saker utlovas.

Gratisdag på Ateneum, kl. 10–20
Välkommen till Ateneum gratis! Du kan delta i presentationer på lättfattligt språk på Välkommen till Ateneum-förevisningar kl. 11, 12 och 13 i Ateneum-salen (våning 1,5).

Konstens natt på Didrichsens konstmuseum, kl. 11–20
Museet är öppet kl. 11–20, fritt inträde hela dagen.

Konstens natt: Grande Mahogany, MODEM & Pikku Papun Orkesteri, Malmitalo kl. 15–21
Konstens natt lyser upp Malms kulturhus med kultur, gemenskap och framträdanden. Dagens program är rikligt och fullt av aktiviteter. 

Recover Laboratory: Kupla, Södervik kl. 16–19
Kupla är på Konstens natt en upplevelsemässig installation för barn och familjer i Cirko i Södervik. Glittrande maneter, lustiga moln, dansare, cirkuskonstnär och DJ Sammako delar med sig av en fantasifull, bubblande värld.

Tohinaa Tiukulassa, kl. 17–19.30
På programmet finns bland annat en bana för käpphästar, cirkustricks, ansiktsmålningar, pyssel, ballonger och delikatesser. Även en trollkarl uppträder.

HRM:s konstsopbilar visas: kreativitet och återvinning på Järnvägstorget, kl. 17–20
Sju konstsopbilar visas och barnen får sätta sig vid sopbilens ratt. Du får med dig bioavfallspåsar och sorteringstips. 

Kreativ workshop med Den nordiska bokslukaren, Nordisk kulturkontakts bibliotek kl. 18–19
Kom till Nordisk kulturkontakts bibliotek i Kajsaniemi och delta i en kreativ workshop med Den nordiska bokslukaren där barn och vuxna uppmuntras att tillsammans läsa och utforska nordiska bilderböcker. Programmet går på både svenska och finska.

Konstens natt för barn på Drumsö, kl. 18–20
Program för barn i åldern 0–9 år! Platser med olika former av musik, hantverk och kreativt arbete, workshoppar non-stop kl. 18–20. Kl. 18 uppvisning av dansskolan Attitude Helsinki och kl. 19 uppträder barnmusikern Ville Karttunen. Även lekparkskaféet Play Café deltar.

För fler inspirerande evenemang för barn, se avsnittet ”för barn” i programmet

Bild: Recover Labratory: Kupla. Iisa-Liina Linnea / Sofi Häkkinen / Inna Huttunen.