Juhlaviikonloppu toi taiteen sisäpihoille, kaduille ja koteihin

Helsingin juhlaviikonloppu levittäytyi 21.–23. elokuuta poikkeuksellisen laajasti ympäri kaupungin. Yli 30 intiimin korttelikonsertin lisäksi Juhlaviikonloppu tarjosi yli 17 tuntia striimattavaa konserttisisältöä, josta suurin osa on yhä nähtävissä verkossa. Viikonlopun esitykset keräsivät yli 260 000 katsojaa.

Viikonloppuna juhlittu Helsingin juhlaviikonloppu tarjosi yli 30 korttelikonserttia sisäpihoilla ja taloyhtiöissä ympäri Helsingin, joista osa nähtiin myös verkon ja television välityksellä. Juhlaviikonlopun striimattavissa konserteissa esiintyivät Arvo Pärtin Passio-teoksen esittäneen Helsingin kamarikuoron lisäksi muun muassa Tasavallan Presidentti, Erja Lyytinen, Jesse Markin, Ruusut ja Pariisin Kevät sekä laaja joukko klassisen musiikin ja jazzin eturivin nimiä kuten Elina  VähäläMarzi Nyman, defunensemble, Tölöläb, Elifantree sekä Jukka Perko ja Senja Rummukainen

Yhteensä striimattavaa konserttisisältöä lähetettiin viikonlopun aikana yli 17 tuntia.  Helsingin juhlaviikonloppu ja sen ennakko-ohjelma työllisti lähes 200 taiteilijaa erityisesti vapaalta kentältä.

Johdantona Juhlaviikonloppuun eri puolilla kaupunkia jaettiin lisäksi elokuun aikana lähes 300 henkilökohtaista Taidelahjaa, joita esittivät kotimaiset muusikot, runoilijat ja esittävän taiteen ammattilaiset. Taidelahjat tilattiin ja toimitettiin saajilleen varta vasten kehitetyn sovelluksen avulla, joka jaettiin avoimena lähdekoodina tapahtumajärjestäjien käyttöön ympäri maailman.

Myös kaupungin digitaaliset mainospinnat valjastettiin yhden viikon ajaksi taiteen käyttöön, kun seitsemän nuorta pohjoismaista taiteilijaa toi teoksensa vierailulle Helsinkiin. Open Art Gallery -katugalleria toteutettiin yhteistyössä pohjoismaisen Platform GÁTT-verkoston kanssa.

Korttelikonserttien, Taidelahjojen ja Open Art Galleryn kautta Helsingin juhlaviikonlopun ohjelma levittäytyi poikkeuksellisen laajasti jokaiseen Helsingin suurpiirin lännestä itään ja etelästä pohjoiseen. Paikan päällä esityksiä seuranneiden asukkaiden lisäksi Ylen kanavilla, HS Livessä sekä tapahtuman verkkosivuilla jaetut lähetykset keräsivät yli 260 000 katsojaa ja kuulijaa. Suurin osa viikonlopun striimatusta ohjelmasta on yhä seurattavissa HS Livessä ja Yle Areenassa. 

”Taidelahjat ja korttelikonsertit saivat niin ilahtuneen vastaanoton, että niitä jatketaan osana ensi vuoden Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Haluamme luoda uusia tapoja tuoda taidetta ihmisten lähelle. Taide kuuluu kaikkialle,” sanoo taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Tapahtumakokonaisuuteen kuului myös rajatun yleisömäärän live-esityksiä, jotka ovat yhä koettavissa. Yhteistyössä Nykytaiteen museo Kiasman kanssa toteutettu Mika Vainion näyttely 50 Hz jatkuu tammikuuhun 2021. Juhlaviikonloppuna ensi-iltansa saaneet Homo Homo Sapiens Galleria Rankassa sekä Laila Suomen kansallisoopperassa jatkavat esityskauttaan syyskuuhun saakka.

Helsingin juhlaviikonloppu toteutettiin tiiviissä yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Taidelahjat jaettiin yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa, ja HS Live välitti Tasavallan Presidentin keikan lisäksi Lasten jamit sekä korttelikonserttien tunnelmat laajemmalle yleisölle. Elisa Kulmassa nähtiin joukko Facebookin kautta striimattavia etkokeikkoja, ja Open Art Galleryn teoksia nähtiin viikon ajan Clear Channelin ja Hok-Elannon kauppojen digipinnoilla. Juhlaviikonloppuna Prismoissa koettiin lisäksi yllättäviä korttelikonsertteja. OP:n Hipot tanssittivat perheen pienimpiä Lasten jameissa, ja OP:n arvosoittimien haltijat ilahduttivat Taidelahja-esityksillä Juhlaviikkojen tutuilla tapahtumapaikoilla. Accenture oli puolestaan mukana mahdollistamassa Taidelahjojen sovellusta.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään seuraavan kerran 19.8.–5.9.2021. Ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan kesällä.


Kuva: Pietari Purovaara