Reykjavik Arts Festival vei Taidelahjat Islantiin

Elokuisen Helsingin juhlaviikonlopun yhteydessä jaettiin 20 taiteilijan voimin lähes 300 Taidelahjaa ympäri kaupungin. Taidelahjat tilattiin ja toimitettiin saajilleen tarkoitusta varta vasten kehitetyn sovelluksen avulla. Taidelahja-konsepti ja siihen liittyvä sovellus lanseerattiin syksyllä avoimena lähdekoodina myös muiden toimijoiden käyttöön. Marraskuun alussa Islannin suurin taidefestivaali Reykjavik Arts Festival tarttui ideaan ja jakoi 140 Taidelahjaa marraskuun alussa.

Ensimmäinen kansainvälinen Taidelahja-toteutus tehtiin Juhlaviikonlopulta tutun Counterpointin luoman sovelluksen avulla. Sovellus näyttää tilattavissa olevat Taidelahjat sekä vapaat esitysajat ja reitittää lopulta automaattisesti myös lahjoja toteuttavien taiteilijoiden päivän esitykset. Avoimen lähdekoodin sovelluksen tarkoituksena on mahdollistaa konseptin monistaminen missä tahansa ilman suurta kehitystyötä ja tuoda näin taide-elämykset uudella tavalla ihmisten lähelle.

Islannissa koronatilanne on vaikea, ja siksi Taidelahjat – islanniksi Listagjöf – olivat tärkeitä ilontuojia poikkeussyksyn keskellä. Taidelahjat toteutettiin Reykjavikin eri kaupunginosissa, joissa pieniä taide-esityksiä toteutti yhteensä 30 taiteilijaa oopperalaulajasta sirkustaiteilijaan ja drag-artistista trumpetistiin. Festivaalin taiteellisen johtajan Vigdis Jakobsdóttirin mukaan lahjat varattiin loppuun tunneissa ja ne otettiin sateisen sään keskellä erittäin lämpimästi vastaan. Islannin mediassakin kattavasti huomioitu Taidelahja-projekti oli viikon puheenaihe Reykjavikissa.

– Taidelahjojen ydin on taide-elämyksen jakaminen läheisten kanssa. Konsepti yhdistää siis kaksi merkityksellistä asiaa: se rohkaisee uudenlaisiin kokemuksiin yhdessä läheisten kanssa ja luo samalle turvallisen ympäristön esittäville taiteille, Jakobsdóttir summaa.

Taidelahjojen avoin lähdekoodi ja hankekuvaus ovat löydettävissä englanniksi Juhlaviikkojen sivuilla.


Kuva: Gissur Páll