The Cleveland Orchestralle toinen konsertti Helsingin juhlaviikoille

The Cleveland Orchestran Helsingin juhlaviikoille marraskuussa julkaistu konsertti myi nopeasti loppuun. Suuren kysynnän vuoksi orkesteri tekee Helsingissä toisen konsertin ja esiintyy Musiikkitalossa myös 29. elokuuta, jolloin ohjelmassa on Sergei Prokofjevin toinen sinfonia ja Hector Berliozin Fantastinen sinfonia (Symphonie fantastique).

Maailman tunnetuimpiin sinfoniaorkestereihin lukeutuva The Cleveland Orchestra palaa vuosikymmenten odotuksen jälkeen Suomeen kahden konsertin tiimoilta. Perinteikästä The Cleveland Orchestraa pidetään yhä yhtenä maailman parhaista aktiivisesti esiintyvistä orkestereista, ja vuonna 2020 New York Times nosti orkesterin Yhdysvaltojen parhaaksi. Itävaltalaisen huippukapellimestari Franz Welser-Möstin kaudella orkesteri on hioutunut niin teknisesti kuin taiteellisestikin huippuunsa.

Helsingin juhlaviikoille marraskuussa julkaistu, keskiviikkona 28. elokuuta Musiikkitalossa toteutuva The Cleveland Orchestran ensimmäinen konsertti on myynyt loppuun. Nyt myyntiin tuleva toinen konsertti toteutuu Musiikkitalossa torstaina 29. elokuuta ja sen ohjelma eroaa ensimmäisestä konsertista. Toisessa konsertissa kuullaan Sergei Prokofjevin toinen sinfonia ja Hector Berliozin Fantastinen sinfonia (Symphonie fantastique).

Pariisissa 1925 ensiesityksensä saanut Prokofjevin toinen sinfonia on tunnettu rytmisestä voimastaan ja aikansa eurooppalaisen avantgarden vaikutuksista – Prokofjev itse kuvaili teosta visioksi ”raudasta ja teräksestä”. 

Berliozin Fantastinen sinfonia on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä 1800-luvun merkittävimmistä orkesteriteoksista. Berlioz uudisti uraauurtavalla tavalla orkesterikäytänteitä ja soitinnoksia tavoittaakseen unenomaisia ja oopiumihuuruisia näkyjä, jotka olivat ennenkuulumattomia länsimaisessa musiikissa.

The Cleveland Orchestra & Franz Welser-Möst Musiikkitalossa to 29.8. klo 19. Liput 35–142 / 21–117 € osoitteesta ticketmaster.fi. Helsingin juhlaviikkoja vietetään 15.8.–1.9.2024. 

Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppani on Elisa, sponsori Accenture ja palvelukumppanit ovat Akun tehdas, Grano, Heku, Marski by Scandic ja Renault. 

Kuva: Roger Mastroianni