The Cleveland Orchestra spelar en andra konsert under Helsingfors festspel

Helsingfors festspels konsert med The Cleveland Orchestra sålde snabbt slut när biljetterna släpptes i november. På grund av den stora efterfrågan uppträder orkestern med en ytterligare konsert i Musikhuset i Helsingfors den 29 augusti, då med Sergei Prokofjevs andra symfoni och Hector Berlioz Den fantastiska symfonin (Symphonie fantastique).

The Cleveland Orchestra, en av världens mest kända symfoniorkestrar, är tillbaka i Finland med två konserter efter en flera decennier lång väntan. Anrika The Cleveland Orchestra betraktas som en av världens bästa aktivt uppträdande orkestrar, och utsågs 2020 av New York Times till USA:s bästa. Österrikiske kapellmästaren Franz Welser-Möst har under sin period i orkesterns ledning perfektionerat den både tekniskt och konstnärligt.

The Cleveland Orchestras första konsert under Helsingfors festspel offentliggjordes i november och äger rum den 28 augusti i Musikhuset. Den är redan slutsåld. Nu släpps biljetterna till den andra konserten som äger rum i Musikhuset torsdagen den 29 augusti med ett annat program än den första. På den andra konserten uppförs Sergei Prokofjevs andra symfoni och Hector Berlioz Den fantastiska symfonin (Symphonie fantastique).

Prokofjevs andra symfoni uruppfördes i Paris 1925 och är känd för sin rytmiska kraft och influenserna från sin tids europeiska avantgarde – Prokofjev själv beskrev verket som en vision av järn och stål.

Berlioz Den fantastiska symfonin har sin etablerade plats som ett av 1800-talets viktigaste orkesterverk. Berlioz förnyade på ett banbrytande sätt orkesterpraxis och instrumentation för att frammana drömlika och opiumdimmiga associationer som var något helt nytt inom den västerländska musiken.

The Cleveland Orchestra, Franz Welser-Möst & Vikingur Ólafsson, piano i Musikhuset tor. 29.8 kl. 19. Biljetter 35–142 / 21–117 € på adressen ticketmaster.fi. Helsingfors Festspel firas 15.8–1.9.2024.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Elisa, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun Tehdas, Grano, Heku, Marski by Scandic och Renault.

Bild: Roger Mastroianni