Huvilaområdet förnyas och utvidgas till en festivalpark som är öppen för allmänheten

Huvilaområdet utvidgas under Helsingfors festspel 12.8–4.9 till Tokoistrandens park. Huvilastranden är öppen för allmänheten och har ett brett utbud av mat och drycker, men bjuder dessutom på ett avgiftsfritt festivalprogram. Huvilatältets konsertserie pågår under 24 kvällar och inleds med Taylor Macs häftiga musikaliska spektakel.

Huvilatältet har rests i augusti på Tokoistranden sedan 1995. Nu utvidgas området under Helsingfors festspel och blir för stadsborna en festivalpark och somrig uteservering. På det avgiftsfria parkområdet som sträcker sig mellan Huvilatältet och Cirkelhuset kan stadsborna njuta av mat och dryck före och efter konserten eller annars bara.

Huvilastranden blir en trivsam sommaroas som bjuder på smakupplevelser men även på konst och program. På uteserveringsområdet som byggs intill stranden kommer det att finnas flera restauranger. Kurator för det mångfacetterade utbudet av mat och drycker är Food Camp Finland som har specialiserat sig på spännande matupplevelser. Huvilastranden är öppen från lunch till sent på kvällen, och på programmet kommer att finnas bland annat diskussioner, konstnärsträffar och dj-spelningar.

Huvilastranden har planerats av prisbelönta JKMM Arkkitehdit, och den genomförs så att parkens gräsområden skyddas. Samtidigt utvecklas också Huvilatältets avgiftsbelagda konsertområde. I närheten av tältet placeras bland annat fler toaletter samt täckta vistelseplatser och restaurangområden. Genom att förnya ingångarna och läktarkonstruktionerna förbättras dessutom tillgängligheten och publiken kan röra sig smidigare.

”Huvilatältet är den enda platsen under festspelen som under årtiondena har blivit en symbol för festivalen och Helsingfors landmärke i augusti. Arkitekt Roy Mänttäri ritade konstruktionerna men de förtjänar nu efter 30 år en uppdatering”, säger Helsingfors evenemangsstiftelses verkställande direktör Stuba Nikula. ”Tack vare förnyelsen kan vi betjäna fler helsingforsare och bättre uppfylla de ökade förväntningar på konserter som ger övergripande upplevelser.”

Huvilatältets konsertserie publiceras nästa vecka och inleds av Taylor Mac

Festspelen har blivit längre och under festivalveckorna ordnas i Huvilatältet 24 konsertkvällar. Taylor Mac inleder konsertserien den 12 augusti och bjuder på något helt nytt på Tokoistranden när A 24-Decade History of Popular Music – Abridged erövrar scenen under två kvällar. Showen räcker i tre timmar. Taylor Mac är teaterskapare och aktivist och har också varit Pulitzer-kandidat. Han hämtar sin inspiration från dragkulturen och för publiken på en tankeväckande musikalisk resa i Förenta staternas historia ur medborgarrättigheternas perspektiv.

Festspelen och Huvilatältets hela program publiceras och biljetterna börjar säljas torsdagen den 21 april.

Huvudsamarbetspartner under festspelen är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsorer Accenture och servicepartner Akun tehdas, hasan & partners, Heku, Marski by Scandic, PunaMusta och Renault.