Tinariwen och Wigwam Experience kompletterar Huvilaprogrammet

Programmet under Helsingfors festspel kompletteras med två konserter i Huvilatältet. På scenen uppträder ökenbluesbandet Tinariwen och Wigwam Experience som spelar klassikeralbumet Nuclear Nightclub. Andra nya namn på Huvilatältets program är Teddy Rok, Bad Sauna och Lyyti.

Grammy-pristagaren Tinariwen inleder sin första turné på över tre år i Huvilatältet lördagen den 20 augusti. Tinariwen spelar gitarrdominerat ökenblues som förenar tuaregiska folksånger och folksånger från de norra delarna av Mali med västerländsk rock och blues. Kvällens öppnas av Teppo Mäkynen, dvs. Teddy Rok, vars experimentella jazz på skivan Atonal Drums, som sällan hörts som livespelning, förenar ett minimalistiskt trumspel med elektroniska element.

Wigwam Experience består av det inhemska legendariska bandet Wigwams medlemmar under olika tidsperioder och uppträder i Huvilatältet torsdagen den 25 augusti. Bandet spelar Wigwams hela klassikersalbum Nuclear Nightclub från 1975. Albumet utsågs till exempel vid en omröstning som Rundradion ordnade till den mest betydande finländska skivan någonsin. Under konsertens andra halva spelas andra klassiska låtar av Wigwam.

Programmet i Huvilatältet kompletteras också med Bad Sauna och Lyyti. Tisdagen den 23 augusti inleds med Bad Sauna som på sistone varit en av de mest prisade indierockgrupperna. Därefter tar Kurt Vile & The Violators över scenen. Lyyti belönades på Indie Awards som årets artist och står på scenen måndagen den 29 augusti före den amerikanska sångerskan-låtskrivaren Lucy Dacus som uppträder i stället för Natalie Bergman.

Helsingfors festspel pågår 12.8–4.9 och i det förnyade Huvilatältet blir det konserter varje festivaldag. På Huvilatältets tidigare offentliggjorda program finns bland annat Angélique Kidjo, Low, Taylor Mac, Agnes Obel, 22-Pistepirkko och J. Karjalainen. Intill Huvilatältet uppförs Huvilastranden som ritats av JKMM Arkkitehdit och här bjuds på ett brett urval av restauranger och ett program som är fritt för stadsborna under hela festivalen.

Bild: Marie Planeille