Imany och Johnny Marr samt flera inhemska artisters jubileumskonserter i Huvila

De första artisterna till Huvila program under Helsingfors festspel har nu offentliggjorts. Internationella gästartister är Imany, Johnny Marr, John Cale, Nothing But Thieves, Beth Orton, Mulatu Astatke och Perturbator. Inhemska artister som firar milstolpar i sin karriär med jubileumskonserter under festspelen är bland andra Katri Helena, Pepe & Saimaa och SANNI.

Helsingfors festspel går av stapeln i Huvila och pågår i två och en halv vecka med början den 17 augusti. Festivalparken Huvilastranden, som omger det ikoniska Huvila, introducerades under festspelen i fjol. Även i år får publiken njuta av den öppna festivalparken.

Brett utbud av gästartister från hela världen

Den franska artisten Imany, som gästar Huvila med sin hyllade turné Voodoo Cello, hör till höjdpunkterna bland årets internationella gästartister. Det är första gången Imany ger en konsert i Finland. Med nyskapande arrangemang för åtta cellon väcks rock- och popklassiker från de senaste årtiondena – från Elton John till Bob Marley och Imagine Dragons till Madonna – till liv i en magisk koreografi för stråkinstrument.

Vänner av gitarrdriven musik får ta del av konserter med en av de grundande medlemmarna i The Velvet Underground, multi-instrumentalisten John Cale, samt den brittiska gitarristen Johnny Marr, som tillsammans med Morrissey utgjorde den legendariska duon som skrev text och musik i The Smiths. Det engelska bandet Nothing But Thieves, som nått topp 3 på den brittiska albumlistan med sina tre skivor, är den alternativa rockens stora löfte bland de stora arenabanden. Bandet gör en intim spelning i Huvila direkt från huvudscenerna på jättefestivalerna i sitt hemland.

Det breda utbudet av utländska gästartister inkluderar den engelska sångerskan och låtskrivaren Beth Orton, som är känd för sin produktion med influenser av folkmusik och electronica. Orton släppte sitt album Weather Alive i september i fjol, efter ett uppehåll på sex år.

Artisten Mulatu Astatke, som är känd som ethio-jazzens fader och vann bredare popularitet tack vare Jim Jarmuschs film Broken Flowers (2005), och den franska synthwave-artisten Perturbator, med bakgrund inom black metal, återvänder till Finland för efterlängtade spelningar.

Jubilerande inhemska favoritartister och skräddarsydda speciella spelningar

Stjärnan i det inhemska utbudet i Huvila är Katri Helena, som firar 60-årsjubileum som artist. Sångerskan, som har gjort en ikonisk karriär som en av Finlands mest lysande stjärnor, inleder konserten En kväll med Katri Helena med en intervju med författaren Elina Hirvonen. Hirvonens biografiska verk Katri Helena, laulaja utkommer i april (Johnny Kniga). Publiken i Huvila får uppleva Katri Helenas enda konsert i Helsingfors i år och en kavalkad av minnesvärda låtar utlovas.

Jubileumskonserterna med inhemska artister fortsätter med Pepe & Saimaa. Ensemblen firar Pepe Willbergs comebackskiva Pepe & Saimaa, som redan på förhand omtalades som en av årets största händelser inom musikindustrin när den släpptes 2013. Ensemblen har tidigare spelat tillsammans endast två gånger, av vilka den ena spelningen var i Huvila 2014. Under jubileumskonserten spelar ensemblen hela succéskivan, som gick direkt in på Finlands officiella albumlista samma vecka som den släpptes, i en imponerande tolkning av bandet Saimaa, en kör och Vantaan Viihdeorkesteri under ledning av Matti Mikkola.

Även SANNI, Jonna Tervomaa, Scandinavian Music Group och Egotrippi firar jubileumsår. En av 2010-talets mest populära finländska artister SANNI uppmärksammar sitt 10- årsjubileum som artist med två SANNIVERSARY-konserter i Huvilatältet. Den ena kvällen har konserten ingen åldersgräns. Jonna Tervomaa firar sin 40-åriga karriär som sångerska, som började med segern i Höstens melodi 1983, med konserten Suljettu Sydän. Under konserten spelas artistens största hittar. Kvällen öppnas av gruppen Color Dolors grundande medlem Stina Koistinens soloprojekt STINAKO. Scandinavian Music Group firar sin 20-åriga karriär och Egotrippi återvänder med en spelning som är höjdpunkten på bandets 30 år på konsertscenerna – konserten i Huvilatältet är bandets enda framträdande i år.

Även de övriga inhemska stjärnartisterna uppträder i Huvila med unika spelningar som är skräddarsydda för Helsingfors festspel. Artisterna Paperi T, som släpper sitt nästa album i maj, och Emma-premierade pehmoaino spelar en sällsynt gemensam konsert. Dumari ja Spuget & Blosarit består av Tuomari Nurmios låtar om krig och diktaturers grymhet, som är sorgligt aktuella även idag. Dumari får sällskap på scenen av bandet Spuget och blåssektionen Blosarit.

Nostalgi utlovas under Kerkko Koskinens, Linda Fredrikssons och UMO Helsinki Jazz Orchestras konsert Agatha 2. Kerkko Koskinens första instrumentalinspelning Agatha firades i Huvila 2007. Agatha 2 är en fortsättning på Agatha, som spelats in tillsammans med UMO Helsinki Jazz Orchestra och saxofonisten Linda Fredriksson, och hela skivan framförs inför publiken i Huvilatältet. Artisten Arppa, som har stått för de senaste årens charmigaste spelningar, uppfyller festspelspublikens önskemål med en spelning som kröner det inhemska artistutbudet i Huvila.

Biljetter till de konserter som offentliggjorts finns att köpa på lippu.fi.

Helsingfors festspel går av stapeln 17.8–3.9.2023. Mer av festivalens program offentliggörsunder våren.

Bild: Imany – Voodoo Cello / Eugenio Recuenco