Avgiftsfritt program och varierande utbud av restauranger i Huvilanranta i mer än fem veckor

Helsingfors festspels festivalcentrum Huvilanranta öppnar redan fredagen den 28 juli. Festivalområdet bjuder på avgiftsfritt program, såsom klubbkvällar med olika teman, akustiska spelningar, program för barn samt pop up-evenemang. Tack vare Huvilanrantas mångsidiga utbud av restauranger hittar varje besökare garanterat något att äta och dricka.

Helsingfors festspels ikoniska evenemangsplats Huvila omgavs i fjol av festivalcentrum Huvilanranta, ett stort festivalområde öppet för allmänheten. Området med uteserveringar öppnar i år redan tre veckor före festspelens början och är öppet fram till slutet av festivalen. Området har planerats av JKMM Arkkitehdit, en arkitektbyrå som har belönats med Finlandiapriset för arkitektur. Vid Huvilanranta finns också festspelens informationsdisk, där man kan köpa biljetter till festivalens konserter och föreställningar.

Brett programutbud redan tre veckor före festspelens början

Redan innan festspelen börjar, under tiden 28.7–16.8, bjuder Huvilanranta Helsingforsborna på ett brett utbud av avgiftsfritt program. Onsdags- och torsdagskvällar i augusti kan festivalområdets besökare njuta av dansvänlig discomusik på klubben Under the Sun eller titta in på klubben We Are Your Friends, där dj:ar såsom DJ Orkidea och Roberto Rodriguez står för underhållningen. På fredags- och lördagskvällarna får besökarna dyka in i en värld av olika musikstilar med allt från dj-musik till akustiska spelningar. Fredagen 28.7 uppträder till exempel gruppen Trash Drumming, som använder järnskrot och återvunnet material som instrument, och lördagen 29.7 bjuder evenemanget Jazz & Conversations på stämningsfull jazz i form av samtal och musik i sällskap med Olli Ojajärvi och Mitja Tuurala. På söndagar ordnas Skidit Disko, en engagerande och upplevelsebaserad show för barn.

Varierande utbud av restauranger och skräddarsydda smakupplevelser

Flera olika restauranger bidrar till utbudet av mat och dryck med skräddarsydda menyer Huvilanrantas stora uteservering. Från det att uteserveringen öppnar till festspelens början, under tiden 28.7–16.8, betjänas besökarna i festivalområdet av Helsingfors bästa lunchställe Satama Bar & Bistro, Just Vege med sina generösa portioner av mättande veganska läckerheter och POCHA!, som serverar koreansk snabbmat.

Inför Konstens natt 17.8, då festspelen inleds, byts utbudet av restauranger ut och under resten av festivalen får Huvilanrantas matgäster njuta av det marockanska kökets läckerheter från Casa Moro, vild mat från Restaurang Skutta samt kreativa och enkla pastarätter från pop up-restaurangen De Leon, som drivs av talangerna bakom Bar Goose. Bar Pommes Frites by Mummon serverar spännande pommes frites-portioner under hela den tid uteserveringen är öppen.

Konserterna i Huvilatältet börjar Konstens natt

Festspelen börjar Konstens natt torsdagen 17.8 och under konsertkavalkadens öppningskonsert i Huvilatältet får publiken höra unga stjärnor som bjuder på ett nytt perspektiv på inhemsk popmusik, såsom Yeboyah, F, Hassan Maikal, Pesso, Yrjänä, Figaro och DJ Renaz Ebrahimi. Den extra långa konserten börjar tidigare än normalt.

Konsertserien i Huvilatältet pågår under 18 kvällar och består av spelningar med internationella gäster som representerar en mängd olika musikstilar samt temakonserter för att fira inhemska artisters bemärkelsedagar. Hela programmet för Helsingfors festspel finns på adressen helsinkifestival.fi.

Huvilanranta är öppet 28.7–16.8 kl. 15–23 och 17.8–3.9 kl. 13–23. Helsingfors festspel går av stapeln 17.8–3.9.2023. Biljetter till alla föreställningar och konserter säljs via Ticketmaster eller på lippu.fi.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun Tehdas, Helsinki Bryggeri, Heku, Marski by Scandic och Renault.