Huvilanranta hämtar till Tokoistranden ett varierande utbud av restauranger och avgiftsfritt program

Helsingfors festspels festivalcentrum och den havsnära sommaruteserveringen Huvilanranta öppnar fredagen den 28 juli. Under fem veckor kommer det att finnas ett brett utbud av drycker och mat med bland annat koreansk gatumat och vild mat. Här bjuds också på många avgiftsfria program, såsom klubbkvällar med olika teman, akustiska spelningar och barndiskotek.

Helsingfors festspels ikoniska evenemangsplats Huvilatältet fick i fjol omkring sig det omfattande festivalcentret Huvilanranta som är öppen för allmänheten. Uteserveringsområdet har ritats av JKMM Arkkitehdit. Byrån har fått Finlandiapriset i arkitektur. Huvilanranta öppnar i år redan tre veckor innan festspelen inleds och är öppet ända till slutet av festivalen.

Det varierande restaurangutbudet lockar matgäster redan före Festspelen

För utbudet av mat och dryck på Huvilanranta svarar ett urval av flera restauranger med skräddarsydda menyer. Från öppnandet av uteserveringen till Festspelens början, dvs. 28.7–16.8, kan de som besöker Huvilanranta njuta av mat som serveras av Satama Bar & Bistro, som har utsetts till Helsingfors bästa lunchrestaurang, Just Vege som är känt för sina mättande veganska rätter och POCHA! som serverar koreansk gatumat!

Medan Festspelen pågår, dvs. 17.8–3.9, kan de som besöker Huvilanranta prova på matupplevelser som serveras av marockanska Casa Moro, eller Skutta som har specialiserat sig på vild mat eller på Lopez y Lopez, som lär ha stadens bästa tacos. Bar Pommes Frites Powered by Mummon serverar också överraskande loaded fries-portioner under hela den tid uteserveringen är öppen. Helsinki Bryggeri svarar för utbudet av drycker på Huvilanranta.

Avgiftsfria program såsom dj-kvällar på barndisco

Huvilanranta bjuder i fem veckor också på ett brett utbud av avgiftsfritt program, såsom dj- och bandspelningar. På onsdags- och torsdagskvällar i augusti underhålls besökarna på Huvilanranta av dansglad discomusik av klubben Under the Sun samt av klubben We Are Your Friends med varierande dj-gäster, såsom DJ Orkidea ja Roberto Rodriguez. På fredags- och lördagskvällar blir det olika musikstilar med både dj-musik och akustiska spelningar. 

Under Huvilanrantas invigningshelg den 28–29 juli spelar bandet Trash Drumming som använder järnskrot och återvinningsmaterial som musikinstrument. Evenemanget Jazz & Conversations bjuder på stämningsfull jazz i form av samtal och musik i sällskap med Olli Ojajärvi och Mitja Tuurala. Fredagen den 4 augusti underhåller dj-duon Paha Vaanii publiken med dansglad finsk musik, och lördagen den 5 augusti uppträder Elias Gould med sin gitarrorienterade indie-rock på Huvilanranta. Söndagen den 30 juli och 6 augusti blir det program för hela familjen med Skidit-disko.

Huvilanranta är öppet 28.7–16.8 på vardagar kl. 15–23 och på veckoslut kl. 13–23 samt 17.8–3.9 varje dag kl. 13–23.

Helsingfors festspel pågår 17.8–3.9.2023. Biljetter till alla föreställningar och konserter säljs via Ticketmaster eller på lippu.fi. Ytterligare information: helsinkifestival.fi

Festspelens huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun Tehdas, Helsinki Bryggeri, Heku, Marski by Scandic och Renault.

Bild: Sky Production Oy