Helsingfors festspel bjuder på en tidigare okänd version av Sibelius Karelia

En tidigare okänd version av Karelia, reviderad av Jean Sibelius, uppförs som en del av programmet med klassisk musik under Helsingfors festspel. Partituret till Karelia, som upptäcktes i Nationalbibliotekets samlingar i våras, innehåller en version av Kareliasviten och ouvertyren som reviderats av kompositören själv. Båda verken framförs på Helsingfors stadsorkesters konsert i augusti.

Programmet med klassisk musik under Helsingfors festspel kompletteras med en konsert med Helsingfors stadsorkester, som bjuder på den tidigare okända och nyligen upptäckta versionen av Jean Sibelius Karelia. Konserten leds av dirigent och doktor i musik Tuomas Hannikainen, som upptäckte Sibelius partitur i Nationalbibliotekets samlingar i våras. Partituret innehåller versioner av Kareliaouvertyren och Kareliasviten, som reviderats av Sibelius själv. Karelia hör vid sidan av Finlandia och Valse Triste till kompositörens mest spelade och älskade verk.

Den nya versionen avviker avsevärt från det tidigare kända partituret till Karelia

Enligt Hannikainen är partituret som upptäcktes i våras exceptionellt finslipat och skiljer sig markant från den tidigare kända Kareliaouvertyren och –sviten: polyfonin är rikare, detaljerna mer exakta, instrumenteringen fylligare, tempona mer varierade och artikulationerna mer levande. Helt nya takter har också lagts till ouvertyren.

Partituret hamnade i Nationalbiblioteket i samband med en gåva till bibliotekets handskriftssamling från Rundradion 2010, men dess faktiska innehåll har inte upptäckts tidigare. Det odaterade partiturets tidiga historia är dock fortfarande oklar. Sibelius komponerade den ursprungliga Karelia-musiken 1893. I ett brev från Berlin den 2 september 1894 skrev Sibelius till sin hustru att han hade för avsikt att skriva om de fyra satserna och försöka hitta en förläggare. För närvarande utreds om den nyligen uppdagade versionen är ett resultat av planerna han gjorde upp i Berlin och om verket har uppförts tidigare.

Konserten Sibelius nya Karelia bjuder också på en annan raritet

Den tidigare okända versionen av Karelia uppförs på en matinékonsert under Helsingfors festspel i Helsingfors universitets festsal lördagen den 26 augusti kl. 15. I programmet ingår en musikalisk presentation som förklarar partiturets innehåll. Konserten bjuder också på en annan raritet av Sibelius: den Konsertouvertyr som Hannikainen upptäckte 2018, och som nu uppförs som konsertföreställning inför publik för första gången sedan början av 1900-talet.

Helsingfors stadsorkesters konsert på temat Helsingfors inleder festspelen

Programmet med klassisk musik under Helsingfors festspel inleds torsdagen den 17 augusti i Musikhuset med Helsingfors stadsorkesters konsert på temat Helsingfors. Konserten under ledning av Jukka-Pekka Saraste bjuder på verk av tre kompositörer från Helsingfors: Lotta Wennäkoski, Einojuhani Rautavaara och Uuno Klami. Konserten sänds även i realtid via högtalare i tre parker i Helsingfors: Brunnsparken, Lappviken och Sinebrychoff-parken. Konserten är en del av evenemanget Musik i parkerna, som genomförs under Konstens natt i samarbete med Elisa.

Fler biljetter släpps till festspelens populära konserter med klassisk musik

På grund av den stora efterfrågan har fler biljetter släppts till konserterna med Radions symfoniorkester, Susanna Mälkki & Verneri Pohjola i Musikhuset den 24 och 25 augusti. En begränsad mängd ytterligare biljetter har också släppts till Nicholas Collon & Aurora- orkesterns konsert Våroffer. Konserten ges i Musikhuset den 29 augusti. Konsertbiljetterna finns att köpa på adressen ticketmaster.fi.

Helsingfors stadsorkester & Tuomas Hannikainen: Sibelius’ nya Karelia lö 26.8 kl. 15, Helsingfors universitets festsal. Konsertbiljetterna finns nu att köpa på adressen lippu.fi.

Helsingfors festspel går av stapeln 17.8–3.9.2023. Biljetter till alla föreställningar och konserter säljs på ticketmaster.fi eller lippu.fi och vid Huvilanranta (Djurgårdsvägen 8).

Festspelens huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun Tehdas, Helsinki Bryggeri, Heku, Marski by Scandic och Renault.