Konstens natt inleder Helsingfors festspel på torsdag

På Konstens natt torsdagen den 17 augusti inleder hundratals evenemang Helsingfors festspel. Under kvällen hörs Helsingfors stadsorkesters konsert direkt från Musikhuset i parker i staden, och på Medborgartorget får publiken se katastroffilmer med slutscener som stadsborna själva hittat på. Helsingfors festspel pågår ända till den 3 september.

Under Konstens natt ljuder Helsingfors festspel bokstavligt talat runt om i staden, när Helsingfors stadsorkester under ledning av Jukka-Pekka Sarastes förmedlar en konsert med Helsingforstema direkt från Musikhuset till parker i Helsingfors med hjälp av förbindelser som genomförts via Elisas 5G-nät. De avgiftsfria konserterna Musikaliska parker kan man njuta av i picknick-stämning i Brunnsparken, Lappviken och Sinebrychoffparken under Konstens natt och festivalens öppningshelg den 17–19 augusti. Fredagen den 18 augusti hörs i parkerna en konsert av gruppen The Tallis Scholars från Tempelplatsens kyrka och lördagen den 19 augusti en konsert från Huvila med Jonna Tervomaa, som firar sin 40-åriga karriär som sångerska.

”Efterfrågan på upplevelser ökar och det är svårt att få biljetter till de populäraste evenemangen. Digitaliseringen gör det möjligt att genomföra evenemang via flera kanaler och nå en bredare publik, och parkkonserter som är öppna för alla under Helsingfors festspel är ett fint exempel på detta. Stand Alone-tekniken i Elisas 5G-nät säkerställer att ljudet från konserten förmedlas till parkerna högkvalitativt via ett eget frekvensband för dataöverföring”, säger Petteri Svensson, direktör med ansvar för abonnemang och tjänster för företag hos Elisa.

På Medborgartorget får publiken på Konstens natt se Slutscener från katastroffilmer, som är resultatet av Tellervo Kalleinens och Oliver Kochta-Kalleinens inkluderande filmprojekt. Paret firar sitt 20-årsjubileum som konstnärer och samlade av stadsborna in manus till slutscener i fiktiva katastroffilmer som förevisas på Medborgartorget. De valda scenerna filmades in under sommaren av omkring hundra frivilliga skådespelare och förevisas nu upp med liveackompanjemang av kultbandet Cleaning Women. Verket genomförs i samarbete med Helsingin Sanomat. I hysteriskt rolig stämning avslutas kvällen på Medborgartorget med en utomhusvisning av filmen Titta vi flyger! (Airplane!, 1980).

Feststämningen på Konstens natt sprider sig runt om i Helsingfors också med hjälp av hundratals andra avgiftsfria evenemang. På programmet finns till exempel öppna teaterrepetitioner, dans, cirkus, litteratur- och diskussionsprogram, öppet hus hos museer samt levande musik av olika slag. Till det rikliga utbudet av spelningar på Konstens natt hör bland annat programmet på Etno-Espa och Stoas Skördefest samt program på andra kulturcenter i Helsingfors. Dessutom uppförs till exempel opera i portgångar, pianomusik vid Tölöviken och Tatu Rönkkös improvisation med slaginstrument på Huvilastranden. Filmvisningar blir det utöver på Medborgartorget också till exempel på Stadsmuseets innergård, i Kino Engel, Tiivistämö, Slakthuset (Teurastamo) och Dansens Hus. Programmet under Konstens natt skapas i samarbete med stadsborna och evenemangen kan anmälas fram till den 15 augusti. Du kan se hela programmet som uppdateras på webbplatsen helsinkifestival.fi/taiteidenyo/sv.

Helsingfors festspels evenemang inleds i Musikhuset, Huvila och Dansens Hus

Helsingfors festspel fyller staden med kulturupplevelser fram till den 3 september. Festivalens huvudevenemangsplatser är Musikhuset, Dansens Hus samt Huvila och Huvilastranden. Konserter med klassisk musik hörs vid Helsingfors stadsorkesters invigningskonsert. Dessutom uppträder bland annat den isländske pianisten Víkingur Ólafsson, Aurora-orkestern som uppför Stravinskys Våroffer samt orkestern O/Modernt, som på ett underfundigt sätt kombinerar nutidskompositörer och gammal musik. På festivalen uppförs urpremiären av Kaija Saariahos sista verk, trumpetkonserten HUSH. Den fullbokade konserten sänds direkt via Yles kanaler.

Upp på Huvilas scen stiger bland annat den etiopiske jazzstjärnan Mulatu Astatke, Beth Orton, som för första gången konserterar i Finland, Johnny Marr, som inledde sin karriär i ”The Smiths”, John Cale, även känd som grundare av ”The Velvet Underground”, och Nothing But Thieves, som anses vara en av de hetaste rockbanden i dag. Bland de inhemska toppartisterna ses i Huvila utöver Jonna Tervomaa, Katri Helena, Tuomio Nurmio och Arppa till exempel Sanni, som firar sitt tioårsjubileum som artist samt Egotrippi, som spelar sin 30-årsjubileumskonsert. På invigningsdagen den 17 augusti kommer ett antal av de mest intressanta R&B- och hiphop-artisterna, som Yeboyah, F, Hassan Maikal, Pesso, Yrjänä och Figaro, att uppträda på scenen.

Under Helsingfors festspel uppförs i Dansens Hus Pina Bauschs Rite of Spring, som hade sin urpremiär 1975. Verket uppförs av en grupp med 30 dansare från 14 afrikanska länder samt Germaine Acognys och Malou Airaudos duett common ground(s). På festivalens program inom scenkonst hör också Tiia Kasurisens ONSTAGE – The Concert som djupdyker i popstjärnors och klubbspelningarnas värld samt den dokumentära teaterföreställningen Two Phone Calls som analyserar politisk maktutövning. I Dansens Hus uppträder utöver Juhani Nuorvala, Tölöläb och Awake Percussion med Ajamana som hämtat inspiration från technoscenen.

Festspelens vänfestivaler Alakulttuuripäivä, Art goes Kapakka, Helsingfors operasommar, Outsider Art Festival, Diktmånen, SAMPO Festival, Teatteri Sirkus Suosalo och Viapori Jazz bjuder också på ett mångsidigt program.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun Tehdas, Helsinki Bryggeri, Heku, Marski by Scandic och Renault.

Bild: Pietari Purovaara