The Cleveland Orchestra konserterar under Helsingfors Festspel

The Cleveland Orchestra är en av världens mest kända symfoniorkestrar och kommer till Helsingfors som en del av programmet för klassisk musik under nästa års Helsingfors Festspel. I Huvila-tältets programutbud har Angélique Kidjo och Samuli Putro, som båda firar jubileumsår, bekräftat att de deltar.

The Cleveland Orchestra är en av de fem ansedda amerikanska orkestrar som kallas för ”the Big Five”. Orkestern återkommer efter en paus på flera decennier till Finland. Orkestern besöker sällan de nordiska länderna och uppträdde senast i Finland 1965 samt i Sverige och Norge 1979. Orkestern grundades 1918 och har i 22 år letts av den österrikiske toppdirigenten Franz Welser-Möst, som tillsammans med Wiens filharmoniker uppträdde på Helsingfors Festspel 2015. The Cleveland Orchestra framför Robert Schumanns pianokonsert och Pjotr Tjajkovskijs femte symfoni i Musikhuset i Helsingfors onsdagen den 28 augusti. I Schumanns pianokonsert hörs som solist den isländske pianisten Vikingur Ólafsson. Under årets festspel uppträdde han för slutsålda salar.

Angélique Kidjo och Samuli Putro stjärnor i Huvila-tältets programutbud

Angélique Kidjo har redan två gånger tidigare charmat publiken under Helsingfors Festspel och uppträdde 2022 i ett slutsålt Huvila-tält. Hon gör nu en fin återkomst till Helsingfors i anslutning till hennes 40-årsjubileumsturné. Den västafrikanska musikens fixstjärna och femfaldiga Grammy-vinnaren uppträder i Huvila-tältet torsdagen den 29 augusti.

Samuli Putro firar sin 20-åriga solokarriär nästa år. Jubileumsårets huvudkonsert hålls i Huvila-tältet lördagen den 17 augusti. Under konserten uppförs bland annat Putros låtar Elämä on juhla och Ikävä mummoa och han uppträder solo men också med varierande sammansättningar från olika skeden av karriären.

Bild: Roger Mastroianni