​​Helsingfors festspel växer och fyller staden med konst 12.8–4.9

Helsingfors festspel bjuder på unika konstupplevelser i allt större utsträckning under mer än tre veckor från och med den 12 augusti. Festivalens ikoniska evenemangsplats Huvila förnyas man intill öppnar en festivalpark som är öppen för allmänheten.

Under festspelen blir det dansbesök på toppnivå samt en rad internationella stjärnorkestrar och stjärnartister såväl i Dansens Hus, Musikhuset som i Huvila. Till Helsingfors kommer bland annat Wayne McGregor, Olafur Eliasson och Jamie xx:s Tree of Codes, brittiska Chineke! Orchestra och pianovirtuosen Daniil Trifonov.

”Nu när vi äntligen igen kan mötas kring konst vill vi bjuda allmänheten på en större festival än någonsin. Festivalen bjuder på 24 kvällar med upplevelser i Huvilatältet, Musikhuset och det nyligen öppnade Dansens Hus, utan att glömma stadens innergårdar och gathörn”, säger Marko Ahtisaari, konstnärlig direktör.

Under festspelens program undersöks på olika sätt också artificiell intelligens och förhållandet mellan konst och teknik. Den irländska konstnären Kevin Abosch har för festivalen av ryor skapat en serie digitala verk med hjälp av artificiell intelligens. Verkserien RYJ förenar gammalt och nytt på ett unikt sätt och syns i festspelens visuella layout och på evenemangsplatserna.

Huvilas stjärnor är Taylor Mac, Angélique Kidjo och Kurt Vile & The Violators

Festspelen pågår nu längre än tidigare vilket innebär att det förnyade Huvila får ett brett utbud av konserter som sträcker sig från soul till indie och från jazz till barnmusik. Festivalparken Huvilastranden är öppen för allmänheten och serverar utöver mat och dryck också gratis program varje festivaldag.

Taylor Macs A 24-Decade History of Popular Music – Abridged inleder konsertserien i Huvila. Han för publiken via dragtraditioner till populärmusiken och de medborgerliga rättigheternas historia. Till stjärnorna i Huvila hör också den karismatiske legenden Angélique Kidjo från Benin, soulens mästare Robert Finley, Agnes Obel som skapar ett drömliknande och dramatiskt musiklandskap, den amerikanska duon Low som har verkat i nästan tre årtionden samt Kurt Vile & The Violators som ger ut ett nytt album i april.

Av de inhemska toppnamnen uppträder på Huvilatältets scen till exempel J. Karjalainen, Vesta, 22-Pistepirkko och Yona som uppför sin enda samkonsert med Tapiola Sinfonietta. Också Timo Lassy med ackompanjemang av Vantaan Viihdeorkesteri samt Ringa Manner och Valtteri Laurell Pöyhönen med UMO Helsinki Jazz Orchestra bjuder på stort orkestersound i Huvila. Utöver Yona, Timo Lassy och en stor skara andra artister uppförs dessutom konserten Kanssasi keskipenkillä, till minne av Pave Maijanen.

Tree of Codes och andra toppverk inom modern dans i Dansen Hus

Utöver Huvilaområdet är Dansens Hus en av de viktigaste evenemangsplatserna under festspelen. Tree of Codes tilltalar alla sinnen och är ett storverk inom dans som förenar Wayne McGregors rörelsespråk, Olafur Eliassons scenografi och Jamie xx:s musik. Under festspelen uppförs också Random Internationals och Company Wayne McGregors interaktiva installation Future Self, där rörelse och ljus kombineras med Max Richters musik.

I Dansens Hus uppförs också Boris Charmatz verk 10000 gestures som anses vara en av de mest betydande föreställningarna inom modern dans under de senaste åren. I verket som äntligen kommer till Helsingfors förevisar 25 dansgrupper 10 000 gester utan att upprepa en enda rörelse. Uppvisningen A Dancer’s Day kompletterar det exceptionella verket och ger dessutom en inblick i en dansares dag. På festivalen visas också Charmatz första soloverk, SOMNOLE, där koreografen dansar ackompanjerad av sitt eget visslande.

I Kabelfabrikens hall kan man dessutom se operaperformansen Sun & Sea som under Venedigbiennalen 2019 blev en publiksuccé. Verket uppförs i samarbete med Kiasma som en del av ARS22-utställningen.

Chineke! Orchestra och Mahler Chamber Orchestra är orkestergäster i Musikhuset

Festivalens sista vecka bjuder på en fest med toppkonserter i Musikhuset. Konsertsalen har öppnats efter en orgelrenovering och den första gästen är etniskt mångfasetterade Chineke! Orchestra, vars solist är cellisten Sheku Kanneh-Mason. Hans skivor har gått upp i topp på de brittiska listorna, och musiken kombinerar intryck från bl.a. Sjostakovits och Bob Marley.

Mahler Chamber Orchestra är nu det hetaste namnet inom kammarmusik och uppträder i Musikhuset med Isabelle Faust och Antoine Tamestit som solister. Il Giardino Armonico är en av de bästa barockorkestrarna i Europa och uppträder med toppviolinisten Patricia Kopatchinskaja. Radions symfoniorkester håller dessutom en konsert för freden tillsammans med Musikhusets kör och sångare av toppklass.

Pianovirtuosen Daniil Trifonov kommer äntligen till festspelen för att uppföra sin efterlängtade solorecital. Mezzosopran Magdalena Kožená, som var strålande i Kaija Saariahos opera Innocence, uppför under festspelen en konsert med pianisten Yefim Bronfman.

Klassisk musik hörs också utanför Musikhuset. Helsingfors kammarkör uppför i Tempelplatsens kyrkans i konserten Reconnaissance en genomskärning av Kaija Saariahos långa karriär inom körverk. I Hanna Hohtis och Anders Pohjolas elektroakustiska konsert Seidr i Kalliosali hörs dessutom nya nordiska verk. I Kalliosali får också Two Phone Calls sin premiär. Som material i den dokumentära presentationen har använts Aleksej Navalnyjs och Donald Trumps samtal om närhistorien.

Konstgåvor och Kvarterskonserter sprider glädje runt om i staden

Konstgåvorna och Kvarterskonserterna som blivit mycket populära sprider igen glädje runt om i staden i augusti. Totalt ges 500 Konstgåvor som helsingforsare kan beställa gratis till sina närmaste. Antalet Kvarterskonserter blir 50 och dem kan husbolag ansöka om att uppförs på deras gårdar. Utöver Kvarterskonserter som uppförs på inomhusgårdar genomförs ca 25 konserter under Konstens natt den 18 augusti i olika gathörn till glädje för dem som deltar på Konstens natt. Närmare information om programmet på Konstens natt ges i augusti.

Ett mångsidigt program bjuder också festspelens vänfestivaler Art goes Kapakka, Diktmånen, SAMPO Festival, Viapori Jazz, Perttu Häkkinens stiftelses subkulturdag, Helsingfors operasommar och Outsider Art Festival på.

Helsingfors festspel firas 12.8–4.9.2022. Festspelens program offentliggörs i sin helhet på webben på adressen helsinkifestival.fi torsdagen den 21 april. Biljettförsäljningen till konserterna inleds via Lippu.fi:s och Ticketmaster Suomis kanaler kl. 10.

Huvudsamarbetspartner under festspelen är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsor Accenture och servicesamarbetsparter är Akun tehdas, hasan & partners, Heku, Marski by Scandic, PunaMusta och Renault.