Helsingfors festspel undersöker möten mellan konst och artificiell intelligens

Festspelsprogrammet kompletteras med en föreställning av den nordamerikanska musiker-konstnären Holly Herndon, teaterföreställningen Uncanny Valley av gruppen Rimini Protokoll i samarbete med Esbo stadsteater, samt ett diskussionsevenemang vid EMMA – Esbo moderna konstmuseum som ordnas i samband med öppnandet av utställningen På spaning efter nutiden.

Holly Herndon är hemma från Förenta Staterna och kombinerar friskt musik, teknologi och konst i sitt arbete. Hon medverkar i Festspelen med showen IP i samarbete med projektet Holly+ och Philomela-kören. Holly+ är en digital tvilling till den amerikanska musikern och konstnären Holly Herndon. Vem som helst kan ändå sjunga med den digitala karaktärens röst.

Herndon har en doktorsexamen från det ansedda universitetet Stanford, med inriktning på ljud och maskininlärning. IP är den första delen i en ny serie av konstverk, där Herndon undersöker olika metoder att framställa ljud. Sångarna får uppträda med någon annans röst, och instrumentens toner blir oigenkännliga. Philomela-kören och konsertpubliken deltar i verket genom en call and response-sångmetod.

”Holly Herndon skapar banbrytande konst och forskning i brytpunkten mellan artificiell intelligens, ljud och gemenskap. Vi är särskilt glada över att få ha premiär för konstverksseriens första del, IP, på årets festspel”, säger Marko Ahtisaari, konstnärlig direktör för Festspelen.

Premiär för Holly Herndons IP tillsammans med projektet Holly+ och Philomela-kören i Pannhallen i Dansens hus fre 26.8. kl. 20.30 och sö 28.8. kl. 18. Biljetter finns att köpa via Lippu.fi.

Nya dimensioner inom robotik och artificiell intelligens i Esbo

På Esbo stadsteater får vi 18–20.8 ta del av föreställningen Uncanny Valley avkonstnärsgruppen Rimini Protokoll från Berlin. Föreställningen handlar om den märkliga känslan som uppstår när man möter en alltför människoliknande robot.  Stefan Kaegi, känd bland annat för sina dokumentärteaterföreställningar, samarbetar för första gången med en författare i projektet Uncanny Valley: den tyska dramatikern Thomas Melle satt nämligen modell för sin robottvilling, en replika av författaren.

Rimini Protokoll: Uncanny Valley i Louhisalen på Esbo stadsteater tors 18.8. kl. 18 och 20.30, fre 19.8. kl. 18 och 20.30 samt lör 20.8. kl. 15. Biljetter finns att köpa via Lippu.fi.

Temat som handlar om all extern artificiell intelligens utanför människan kompletteras, när Festspelen och EMMA – Esbo moderna konstmuseumordnar diskussionstillfälletArt and Artificial Intelligences på Esbodagen, lördag 27.8kl. 13. I diskussionen deltar Holly Herndon och konstnären Sougwen Chung som medverkat i EMMAs utställning På spaning efter nutiden. Diskussionen leds av Festspelens konstnärliga direktör Marko Ahtisaari. Fritt inträde.

EMMA Talks x Helsinki Festival: Art and Artificial Intelligences lör 27.8. kl. 13.00.

Konstverksserien RYJ av Kevi Abosch skapar Festspelens visuella framtoning

Förhållandet mellan teknik och konst syns också i den visuella framtoningen för Festspelen 2022. Den irländska konstnären Kevin Abosch har med hjälp av artificiell intelligens skapat en serie digitala konstverk för festivalen. Konstverken har tagit inspiration av ryan, ett bekant föremål för alla finländare. Verkserien RYJ kombinerar gammalt och nytt på ett unikt sätt. Konstverken kan ses på Festspelens evenemangsplatser i augusti, och serien lanseras samtidigt på webben i sin helhet. Marko Ahtisaari och entreprenör Jaakko Tapaninen pratade konst och teknik, blockkedjor och NFT-kultur med Abosch i ett avsnitt av podcasten Hybrid Times. Podcast-avsnittet finns tillgängligt på Spotify samt tjänsterna Apple Podcast och Google Podcast.

I år ordnas Helsingfors festspel 12.8–4.9.2022. Festivalprogrammet i sin helhet hittar du på webben på adressen helsinkifestival.fi.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Elisa. Evenemanget sponsras av Accenture och tjänstesamarbetspartners är Akun tehdas, hasan & partners, Heku, Marski by Scandic, PunaMusta och Renault.