Festivalparken Huvilanranta introducerar ny arkitektur och delikatesser i Hagnäs

Huvilanranta bjuder på högklassig mat och dryck och avgiftsfritt program varje dag. Festivalparken öppnar i närheten av Huvila på fredag den 12 augusti. Området är öppet för allmänheten och betjänar besökarna från lunch till sena kvällen under hela Helsingfors festspel, dvs. fram till den 4 september.

Festivalparken Huvilanranta har planerats av JKMM Arkkitehdit. Byrån har belönats med arkitektur-Finlandiapriset och är känd bland annat för Amos Rex och Dansens hus. Det unika projektet är ett mästerprov i tillfällig arkitektur och öppnar för en stadskultur av ett nytt slag i Helsingfors. Samtidigt utvecklas också Huvilas avgiftsbelagda konsertområde. ”Huvilanranta är en 150 meter lång present av trä till helsingforsborna. Området kombinerar människor, ljud, smaker, lövkronor och månsken. Är Huvilanranta en installation, lövhydda eller catwalk? Alla är välkomna för att se efter själva”, säger arkitekt Teemu Kurkela.

Besökarna i Huvilanranta får njuta av högklassig mat och dryck varje dag klockan 11–23. Menyn på restaurang Inari kombinerar finländsk kultur och asiatiska intryck på ett innovativt sätt, och Happy Waffle Helsinki bjuder på glutenfria versioner av bubbelvåfflor från Hong Kong under hela festivalperioden. Klassikern i Berghäll Silvoplee serverar varm vegansk mat till 24.8 och restaurang Bunit lagar bao buns med djupa smaker från Asien i Huvilanranta från 25.8.

I Huvilanranta ordnas dessutom avgiftsfritt program alla dagar under festivalen. På vardagarna utlovas terrasstämning i After Work-anda, och på veckoslut DJ-spelningar som skapar rätta vibes för lördagskvällen, tillsammans med avstressade söndagar med DJ Slow. Om kvällarna ordnas talprogram och träffar med Festspelens artister. På onsdagarna diskuteras musik i programmet Huvilan levyt med Radio Helsinki.

På Östersjödagen den 25 augusti utlovas havsnära program i samarbete med John Nurminens Stiftelse. På vardagarna får besökarna fördjupa sig i ljudinstallationen Miltä Suomi kuulostaa? och efter varje konsert på kvällen ljuder Konstuniversitetets Nattmusik i sommarnatten.

Stjärnor från Kurt Vile till Tinariwen på Huvila

Helsingfors festspels festivalperiod är nu längre än någonsin. Huvila, som förnyas, bjuder på ett digert konsertprogram som omfattar allt från soul till indie och från jazz till barnmusik. På scenen står bland annat Taylor Mac, Angélique Kidjo, Agnes Obel, Kurt Vile & The Violators, Low, Tinariwen och Wigwam Experience.Bland festspelens övriga program finns besök av ledande artister i Dansens hus, bland annat 10000 gestures av Boris Chamatz samt Tree of Codes av Wayne McGregor, Olafur Eliasson och Jamie xx. På Musikhuset uppträder ett antal stjärnor inom klassisk musik från Mahler Chamber Orchestra till Patricia Kopatchinskaja och från Daniil Trifonov till Magdalena Kožená.