Helsingfors festspel firades med hundratals evenemang runt om i stan och i nya Huvilanranta

Helsingfors festspel, som slutade på veckoslutet, omfattade tillsammans med den efterlängtade Konstens natt flera hundra evenemang. Bland dem fanns flera uruppföranden och Finlandspremiärer. Det nya terrassområdet Huvilanranta lockade uppskattningsvis 50 000 besökare och kommer att byggas i anslutning till Huvila också nästa år. Marko Ahtisaari fortsätter som konstnärlig ledare för festspelen fram till år 2024.

Helsingfors festspel firades i mer än tre veckors tid 12.8–4.9. Det rika festivalprogrammet koncentrerades särskilt till Huvila, Musikhuset, Dansens hus och Kabelfabriken. Konstens natt gjorde sin väntade comeback efter en paus på två år, och konstvänner fick njuta av stämningarna på evenemanget runt om i stan.

Bland höjdpunkterna på Helsingfors festspel var Tree of Codes av Wayne McGregor, Olafur Eliasson och Jamie xx, 10000 gestures av Boris Charmatz på Dansens hus, samt Chineke! Orchestra, som gjorde sin Finlandspremiär tillsammans med cellisten Sheku Kanneh-Mason på Musikhuset. Utöver de många Finlandspremiärerna fick bland annat IP av Holly Herndon och Two Phone Calls av Tuomo Rämö och arbetsgruppen sitt uruppförande på festspelen.

Konsertserien på Huvila omfattade rekordartade 25 konserter med bl.a. Angélique Kidjo, Tinariwen, J. Karjalainen samt Kurt Vile & The Violators. Sitt första besök i Finland gjorde bland annat Taylor Mac, Arooj Aftab, Lucy Dacus och Agnes Obel, som alla fick ett hänfört mottagande. I år kompletterades det förnyade Huvila med festivalparken Huvilanranta, som ritats av arkitektbyrån JKMM Arkkitehdit. I Huvilanranta ordnades DJ-spelningar och annat öppet program för allmänheten under varje festivaldag. Huvilanranta hade cirka 50 000 besökare och kommer att vara en del av festivalupplevelsen också nästa år.

Även Konstens natt lockade tiotusentals konstvänner. De fick minnas utdöda djurarter på Medborgartorget vid konstverket Comrades Against Extinction av Jonas Staal och Radha d’Souza. I staden ordnades också 25 gatuhörnskonserter och 50 kvarterskonserter på gårdar till husbolag. Under festivalen utdelades dessutom nästan 300 Konstgåvor, som är överraskande konstupplevelser som vem som helst kan ge som present till en närstående. Det exakta antalet besökare på festspelen bekräftas senare, men festivalen nådde sitt mål på fler än 200 000 besökare.

Sensommarens rika programutbud kompletterades dessutom med Festspelens vänfestivaler Runokuu, Outsider Art Festival, Perttu Häkkinens stiftelses underkulturdag, Viapori Jazz, Helsingfors operasommar, Art goes Kapakka och Sampo Festival.

Ett stort antal partner bidrog till festspelens program. Festspelens huvudsamarbetspartner var Helsingin Sanomat och Elisa. Evenemanget sponsrades av Accenture och dess tjänstesamarbetspartners var Akun tehdas, hasan & partners, Hartwall, Heku, Marski by Scandic, PunaMusta och Renault. Festspelen får stöd av Helsingfors stad och Undervisnings- och kulturministeriet, och de internationella orkester- och dansbesöken av Jane och Aatos Erkkos stiftelse.

Helsingfors festspel ordnas nästa gång åter i augusti 2023. Marko Ahtisaari fortsätter som festspelens konstnärliga ledare de två följande åren, dvs. under festivalerna år 2023 och 2024.