Nicholas Collons orkester Aurora tolkar Våroffer utantill på världspremiär i augusti

Aurora, en av den klassiska musikens mest innovativa ensembler, framför Igor Stravinskijs ikoniska verk Våroffer utan noter i Musikhuset i Helsingfors den 29 augusti. Konserten hör till programmet för Helsingfors festspel och biljetterna har släppts på Ticketmaster.

Den brittiska Aurora Orchestra är ett ambitiöst projekt som leds av Nicholas Collon, chefsdirigent för Radions symfoniorkester, och förenar visuellt imponerande, sceniska framträdanden med klassisk musik i världsklass. Orkesterensemblen som grundades 2005 betonar äventyrslust och en vid konstnärlig horisont. År 2014 blev Aurora-orkestern den första ensemblen i världen som framförde en hel klassisk symfoni fullständigt ur minnet.

“The most bracing breath of fresh air to invigorate the classical music scene in the past ten years.” -The Times

Nicholas Collon har verkat i Finland sedan september 2021 som chefsdirigent för Radions symfoniorkester. Collon som kommer från London har studerat violin, altviolin och orgel, och tidigare har han bl.a. varit chefsdirigent för Residentie Orkest i Haag och Londons filharmoniska orkester.

Tisdagen den 29 augusti i Musikhuset i Helsingfors framför Aurora-orkestern sin tolkning av Igor Stravinskijs verkVåroffer ur minnet, utan noter. Våroffer uruppfördes 1913 och har inspirerat tiotals tvärkonstnärliga produktioner under det senaste århundradet. Verket ignorerar den västerländska musikens konventioner och låter fortfarande tidlöst radikalt.

Föreställningen kan jämföras med teater framförd av en orkester, och produktionen lyfter på ett unikt sätt fram musiken och musikerna. Jane Mitchells och James Bonas visuellt anslående regi ger ett helt nytt perspektiv på Stravinskijs mästerverk genom att förena videodesignern Anouar Brissels projektioner, rörelse och en orkester som spelar utantill. Under den första delen av konserten presenteras verket på ett ingående och inspirerande sätt, vilket blivit något av ett kännetecken för orkestern och Nicholas Collon.

Jane Mitchell och James Bonas visuellt imponerande regi kombinerar orkesterspelet från minnet med ljussättning och rörelse på ett sätt som ger ett helt nytt perspektiv till Stravinskys mästerverk.

Nicholas Collon & Aurora-orkestern: Våroffer är den första programpunkten som offentliggörs inför Helsingfors festspel 2023.

Nicholas Collon & Aurora-orkestern (UK): Våroffer i Musikhuset i Helsingfors tisdagen den 29 augusti 2023 kl. 19. Biljetter 25–120 € på adressen ticketmaster.fi. För första gången släpps också presentkort till Festspelen. De kan användas för konserterna i Huvila, som ännu inte offentliggjorts. Presentkorten säljs på adressen lippu.fi.

Bild: Mark Allen