Under Helsingfors festspel sågs världspremiärer och stående ovationer

Helsingfors festspel avslutades i går den 3 september och fyllde staden under 18 dagar med tiotals konstevenemang och hundratals uppträdanden. Bland dem fanns många slutsålda evenemang samt uruppföranden. Publikfavoriter blev bland annat de senaste tolkningarna av Våroffer och de slutsålda kvällarna i Huvila med exempelvis Egotrippi eller bandet Nothing But Thieves.

Under Helsingfors festspel sågs två olika tolkningar av Igor Stravinskys Våroffer, när Pina Bauschs koreografi i Dansens Hus tolkades av över 30 dansare från 14 afrikanska länder och den brittiska orkestern Aurora spelade orkesterverket ur minnet i Musikhuset. Konserten med Aurora-orkestern, ledd av Nicholas Collon, med scenshower och utsökta projiceringar var en världspremiär. Nästa gång sågs verket på BBC Proms-festivalen i London under helgen. Framförandena av båda verken var slutsålda och fick stående ovationer av publiken.

I Musikhuset och Tempelplatsens kyrka var slutsålda utöver Aurora-orkesterns Våroffer också The Tallis Scholars spelning och Víkingur Ólaffsons första solokonsert i Finland samt uruppförandet av Kaija Saariahos sista verk HUSH och en tilläggskonsert med

Radions symfoniorkester, tolkad av Susanna Mälkki och Verneri Pohjola. Inspelningen av konserten kulminerade i en tyst minnesstund och fick likaså stående ovationer. Verket kan fortfarande ses via Yle Arenan.

Publikfavoriter blev också många slutsålda evenemang i Huvila, till exempel brittiska Nothing But Thieves vars mycket energiska spelningar lockade en rekordpublik till tältet och två konserter som firade Egotrippis 30-åriga karriär. Slutsålda var också uppträdanden med Mulatu Astatke, Pepe & Saima, Imany, Arppa, Paperi T och pehmoaino, Sanni och Scandinavian Music Group samt unika Ilta Katri Helenan kanssa.

”Ett stort tack till hela publiken och alla konstnärer som deltog på Helsingfors festspel. Ni skapade igen under förhösten ett konstnärligt undantagstillstånd”, säger Marko Ahtisaari, konstnärlig ledare för Helsingfors festspel. ”Jag blir ofta tillfrågad om festivalens höjdpunkter. Jag vill därför att alla Helsingfors festspels vänner fortfarande fokuserat lyssnar en gång på Kaija Saariahos sista verk HUSH. Inspelningarna som gjordes under festivalen finns på webbplatsen helsinkifestival.fi.”

Många avgiftsfria program runt om i stan och på Huvilastranden

Helsingfors festspel sågs och hördes runt om i staden särskilt på Konstens natt på parkkonserter under invigningsveckan och vid Huvilastranden, som är öppen för alla. Helsingfors festspel inleddes med Konstens natt den 17 augusti och samlade tiotusentals stadsbor som njöt av stämningen vid mer än 300 avgiftsfria konstevenemang. Konstens natt kulminerade på Medborgartorget med Tellervo Kalleinens och Oliver Kochta-Kalleinens verk Slutscener från katastroffilmer. Verket genomfördes med huvudsamarbetspartnern Helsingin Sanomat och lockade uppskattningsvis drygt 11 000 stadsbor att se det.

I picknickstämning fick stadsborna njuta av gratis musik också i stadens parker, när konsertserien Musik i parkerna genomfördes tillsammans med huvudsamarbetspartnern Elisa. Konserter spelades i Lappvikens park och Sinebrychoffsparken samt på Observatorieberget. Från Musikhuset förmedlades direkt till parkerna en konsert med Helsingfors stadsorkester, från Tempelplatsens kyrka en spelning av The Tallis Scholars och från Huvilatältet Jonna Tervomaas spelning.

Förra sommaren uppfördes Huvilastranden för första gången intill Huvilatältet.  Huvilastranden har ritats av JKMM Arkkitehdit och var på allmänhetens begäran öppen längre än i fjol eller i drygt fem veckor. Vid Huvilastranden fanns utöver mat och drycker tiotals avgiftsfria evenemang för allmänheten med allt från avgiftsfria spelningar till yoga och DJ-kvällar. I synnerhet under soliga dagar hade området tusentals besökare.

På avgiftsfria och avgiftsbelagda program bjöd också Helsingfors festspels vänfestivaler Alakulttuuripäivä, Art goes Kapakka, Helsingfors operasommar, Outsider Art Festival, Diktmånen, SAMPO Festival, Teatteri Sirkus Suosalo och Viapori Jazz.

Festspelens huvudsamarbetspartner är Helsingin Sanomat och Elisa, sponsor är Accenture och servicepartner är Akun Tehdas, Helsinki Bryggeri, Heku, Marski by Scandic och Renault.

Många av Festspelens konserter kan fortfarande ses eller höras som inspelningar som finns på festivalens webbplats. Följande gång firas Helsingfors festspel 15.8–1.9.2024. Programmet publiceras i sin helhet under våren 2024.

Bild: Petri Anttila