10 vuotta, 40 sarjaa kotimaista kulttuuria

Juhlaviikot on tehnyt jo 35 vuotta yhteistyötä pääyhteistyökumppaninsa Elisan kanssa. Tänä vuonna juhlistetaan pitkän yhteistyön lisäksi kotimaista kulttuuria ja Elisa Viihteen alkuperäissarjoja, joista ensimmäinen julkaistiin 10 vuotta sitten, nyt eri sarjoja on peräti 40 kappaletta ja tuotantokausia on kaikkiaan yli 60.

“Elisasta on tullut merkittävä kotimaisen draaman tilaaja. Alkuperäissarjoillamme on aina ollut vahva suomalainen DNA. Kerromme tarinoita, joita ei voisi kertoa muualla. Lisäksi vuonna 2023 kulttuurikädenjälkemme oli 43 miljoonaa euroa”, kertoo Elisan sisältöjohtaja Ani Korpela.

Alkuperäissarjoja seurataan ympäri maailman

Elisan alkuperäissarjoja on rahoitettu ja myyty myös kansainvälisesti. Elisan draamasarjojen vienti kattaa jo yli 80 maata Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Huone 301 oli ensimmäinen suomalainen sarja, joka​ myytiin BBC:lle. Kaikki synnit taas on laajimmin levinnyt Elisa Viihteen alkuperäissarja, jota on esitetty yli 60 maassa”, Korpela kertoo. 

Elisa Viihteen alkuperäissarjat ovat myös keränneet lukuisia ehdokkuuksia ja palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa ja festivaaleilla vuosien varrella. Esimerkiksi toukokuussa julkaistu Toinen tuleminen voitti Student Award for Best Short Form Series -palkinnon arvostetulla Canneseriesin festivaalilla. 

Vastuullisesti kotimainen

Korpela kertoo, että tilatun fiktion halutaan heijastelevan ympäröivää yhteiskuntaa – tai olevan jopa hieman sitä edellä. Myös tekoäly tuo uusia mahdollisuuksia kaikkiin tuotannon vaiheisiin ja virtuaalisen tekemisen avulla voidaan luoda uusia, kestävämpiä ratkaisuja.

”Teknologiayhtiönä meillä on uniikki positio kehittää suomalaista tarinankerrontaa tulevina vuosina. Uskomme, että innovaatiot palvelevat tarinankerrontaa ja että tämä tasapaino määrittää jatkossakin menestyksemme alalla”.

Vastuullisena tilaajana Elisalla on mahdollisuus osallistua alan käytäntöjen kehittämiseen kestävämpään suuntaan. 

”Haluamme edistää hyvinvointia, monimuotoisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kameran molemmin puolin”, Korpela tiivistää.

Makupaloja Elisan alkuperäissarjoista on nähtävillä Huvila-teltan keikkojen yhteydessä 15.8.–1.9. Elisa on Helsingin juhlaviikkojen pääyhteistyökumppani.