Radion sinfoniaorkesteri & Esa-Pekka Salonen: Hovanštšina

 • Aika:

  • ti 20.8.2024 18:00

  • ke 21.8.2024 18:00

  • Kesto: 3h, 20min väliaika

 • Osoite:

  Musiikkitalo, Konserttisali
  Töölönlahdenkatu
  00100 Helsinki

 • Liput:

  35–135 / 21–117 € (Ticketmaster)

  Osta liput

Tapahtuman esittely

Modest Musorgskin Hovanštšina-oopperan historia on kiehtova ja polveileva. Musorgski aloitti hankkeen jo 1872 työstäessään Boris Godunov -oopperaa. Säveltäjä alkoi tutkia pakonomaisesti Venäjän historian synkkää 1600-lopun streltsikapinaa, musketeilla aseistettujen sotureiden vallankaappausta. Salaliittojen ja silmittömän väkivallan värittämät tapahtumat eivät jättäneet säveltäjää rauhaan, mutta Musorgskin kuollessa 1881 teoksesta oli valmiina vain pianopartituuri. Nikolai Rimski-Korsakov viimeisteli teoksen ja ooppera sai ensi-iltansa 1886. 

Teoksesta koetaan Juhlaviikoilla Esa-Pekka Salosen kokoaman ennenkuulemattoman konserttiversion maailmanensi-ilta. Salosen johtaman suurproduktion lavalle nousee liki parinsadan muusikon joukkio: Radion sinfoniaorkesteri, Latvian radion kuoro, Tapiolan kamarikuoro ja kymmeniä solisteja. Ivan Hovanskin roolissa nähdään Suomessa harvoin esiintyvä maailmantähti Mika Kares. Dmitri Šostakovitšin vuonna 1959 laatiman soitinnuksen ja Igor Stravinskyn sovittaman finaalin nivoo yhteen säveltäjä Gerard McBurney, joka myös ohjaa tämän ainutlaatuisen tulkinnan teoksesta. Mukana uutta äänimaisemaa on luomassa elektronisen musiikin parissa laajasti työskennellyt äänitaiteilija Tuomas Norvio. Salosen ja RSO:n Hovanštšina jatkaa Salzburgin pääsiäisfestivaalille 2025.

Hovanštšinan tarina ahneudesta, vallasta ja hulluudesta resonoi ajassamme vahvemmin kuin koskaan.

“Hovanštšina on varsin ainutlaatuinen ooppera sikäli, että muutamaa nimeä ja yksityiskohtaa muuttamalla se voisi olla kertomus omasta ajastamme. Yksityisarmeijan vallankaappaussuunnitelmat luhistuvat ja haihtuvat kuin savuna ilmaan. Uskontoa yritetään välineellistää tukemaan poliittisia pyrkimyksiä. Häikäilemättömät operaattorit tuottavat valeuutisia, kansa ei tiedä keneen uskoa, eikä lopulta oikein usko keneenkään. Kapinoitsijoita uhataan raskailla rangaistuksilla, mutta yhtäkkiä, selittämättä, kaikki armahdetaan. Kuulostaako tutulta?

Kaiken tämän väkivallan ja kaaoksen keskellä on huikaisevaa kauneutta. Oopperan alussa nouseva aurinko kimaltelee Moskvajoen pinnalla, Musorgski säveltää yhden hienoimmista melodioistaan koskaan alkusoiton klarinettisooloon, vaikka Punainen tori on veren peitossa yön hirmutekojen jäljiltä.

Poliittisten vehkeilijöiden, uskonnollisten fanaatikkojen, rappeutuneiden aatelisten ja juoppojen sotilaiden keskeltä pääosaan nousee Marfa, mystinen ja kompleksinen hahmo: yhtäällä harras vanhauskoinen, toisaalla voimakkaan (bi)seksuaalinen kypsä nainen, jolla vaikuttaa olevan maagisia, noitamaisia kykyjä. Miehet himoitsevat ja samalla pelkäävät häntä. Marfa taas ei pelkää ketään eikä mitään, ei edes kuolemaa. Musorgski on luonut yhden oopperakirjallisuuden kiehtovimmista ja voimakkaimmista naiskuvista Marfan hahmossa.”
– Esa-Pekka Salonen

Kategoriat

Klassinen ja nykymusiikki

Kartta

Esteettömyys

Musiikkitalo on liikkumisesteetön.

Musiikkitalon infosta voi lainata pyörätuolia.

Esteettömiä WC-tiloja löytyy talon jokaisesta kerroksesta.

Liikkumisesteisten pysäköintipaikat sijaitsevat  Q-Park Finlandia pysäköintihallin alimmalla tasolla, josta on hissiyhteys Musiikkitalon pääaulaan.

Liikuntaesteisten saattoliikenne: Invataksit voivat Kansalaistorin kunnostustöiden ajan noutaa ja jättää asiakkaansa Musiikkitalon Mannerheimintien puoleiselle pääsisäänkäynnille.

Saavutettavuustiedot Musiikkitalon sivuilla »

Tapahtuman tiedot

 • Aika:

  • ti 20.8.2024 18:00

  • ke 21.8.2024 18:00

  • Kesto: 3h, 20min väliaika

 • Osoite:

  Musiikkitalo, Konserttisali
  Töölönlahdenkatu
  00100 Helsinki

 • Liput:

  35–135 / 21–117 € (Ticketmaster)

  Osta liput

Sinua saattaa kiinnostaa