Den irländska konstnären Kevin Aboschs film som producerats med artificiell intelligens får världspremiär på Konstens natt den 15 augusti

Helsingfors festspel inleds den 15 augusti på Konstens natt och då får Kevin Abosch, en framstående koncept- och AI-konstnär, första film Am I? sin världspremiär. Samtidigt är det den första syntetiska långa filmen i världen, vars alla rutor har skapats med hjälp av AI.

Till sin stilart är Am I? ett musikal som är inflätad i en dokumentärfilm som införlivats i en science fiction-film. Abosch beskriver filmen som en skoningslös upplevelse med mycket högt tempo som studerar syntetiskt medvetande, beväpnad artificiell intelligens och transhumanism. ”Am I? undersöker ur en maskins synvinkel hur vi riskerar att förlora vår mänsklighet som individer och kollektivt som samhälle när maskinerna tar makten”, säger Abosch.

Filmen visas på Konstens natt i Bio Rex i Glaspalatset som ett samarbete mellan Helsingfors festspel, Amos Rex och Helsinki International Film Festival – Kärlek & Anarki. Efter föreställningen diskuterar regissören Abosch och Marko Ahtisaari, konstnärlig ledare för Helsingfors festspel samt Kieran Long, direktör för Amos Rex, filmen. Filmen ingår också på programmet i Kärlek & Anarki i september 2024.

Kevin Aboschs konst syns under hela Festspelen också i stadsrummet, när utställningen AI Helsinki, som också utnyttjar artificiell intelligens, invigs i Esplanadparken på Konstens natt den 15 augusti. Abosch är också som känd som utmärkt porträttfotograf, och han tog för utställningen hundratusentals foton av människor och landskap i Helsingfors våren 2024, varefter styrd AI har omvandlat bilderna efter egen smak. Helsingin Sanomat har möjliggjort utställningen.

Am I? A film by Kevin Abosch har världspremiär i Bio Rex i Glaspalatset på Konstens natt den 15 augusti kl. 19 som ett samarbete mellan Helsingfors festspel, Amos Rex och Helsinki International Film Festival – Kärlek & Anarki. Avgiftsfria biljetter kan bokas på webbplatsen https://hiff.fi/ohjelma/taiteiden-yo-am-i/.

Helsingfors festspel firas 15.8–1.9.2024. Festivalens hela program finns på webbplatsen helsinkifestival.fi/sv och Konstens natts hela program finns på webbplatsen helsinkifestival.fi/taiteidenyo/sv.