Elokuvia Juhlaviikoilla

Helsingin juhlaviikoilla nähdään dokumentit säveltäjä Kaija Saariahosta ja koreografi Pina Bauschin perinnöstä sekä maksuttomassa ulkoilmanäytöksessä komediaklassikko Hei me lennetään!

to 17.8. klo 17 & 20.30

Pina Bausch mullisti nykytanssin koreografioillaan. Miten hänen perintönsä elää tänä päivänä?

Kaksi upeaa tanssihanketta osoittavat, miten nuori tanssijasukupolvi eri puolilta maailmaa on löytämässä Pinan koreografiat uudelleen. Dresdenin Semperoper Ballet Company harjoittelee Pinan tanssioopperaa Iphigenia Tauriksessa ja tanssijat eri puolilta Afrikkaa työskentelevät The Rite of Spring -koreografian parissa. 

Elokuva esittää kiehtovan muodonmuutoksen: samalla kun katutanssin, klassisen baletin ja perinteisten ja modernien afrikkalaisten tanssien taitajat muuntavat Pinan koreografioita, muuttaa myös koreografia heitä. Pina elää. Dancing Pina on visuaalisesti intensiivinen ja tunteikas matka nykytanssin maailmaan ja sen ulkopuolelle.

Varaa maksuttomat liput elokuvanäytökseen:
17.8. klo 17 »
17.8. klo 20.30 (K18, anniskelunäytös) »

to 17.8. klo 22.00, Kansalaistori

Taiteiden yönä 17.8. on mahdollisuus nähdä maksuton ulkoilmaesitys, kun KAVI esittää Hei me lennetään! (Airplane!, 1980) -komediaklassikon osana Juhlaviikkojen ohjelmaa. Elokuva esitetään Katastrofielokuvien loppukohtauksia -tapahtuman jälkeen Kansalaistorilla.

Hölmön nerokas parodia naureskelee katastrofielokuvan genrelle. Lentokoneen miehistö ja matkustajat kärsivät ruokamyrkytyksestä, jolloin ainoa kynnelle kykenevä pilotti on Ted Striker (Robert Hays), lentopelkoinen nuori mies, jonka motiivina on saada tyttöystävä (Elaine Dickinson) takaisin. Taukoamaton vitsitykitys on slapstickin ja mustan huumorin juhlaa. 

Öisessä ilmassa vain säänmukainen varustus takaa toivotun tunnelman – viltti kainaloon ja Kansalaistorille!

Tapahtuma on maksuton. Ikäraja K12.

ma 21.8. klo 19.00, Cinema Orion

UNIVERSUMIN KAIUT -dokumenttielokuvassa käydään läpi säveltäjä Kaija Saariahon kypsyminen ujosta helsinkiläistytöstä maailman arvostetuimmaksi nykysäveltäjäksi. 1970 ja 1980-luvuilla Saariaho oli poikkeus ainoana naisena säveltäjäopiskelijoiden joukossa niin Suomessa kuin Ranskassakin. Kun Suomi alkoi 80-luvulla ahdistaa, Saariaho lähti jatko-opintoihin Saksaan Freiburgiin ja sieltä Pariisiin IRCAM:iin, jossa tapasi tulevan aviomiehensä Jean-Baptiste Barrièren ja perusti tämän kanssa perheen Pariisiin.

Dokumenttia on kuvattu vuosina 2019-2022.

Liput 11/9 €.